Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Szabó Blanka (2022) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szabó_Blanka_L3BMCS.pdf] PDF
Szabó_Blanka_L3BMCS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Szabó_Blanka.pdf] PDF
BA_O_Szabó_Blanka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (237kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat és szakmai kérdés_Szabó Blanka.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat és szakmai kérdés_Szabó Blanka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (267kB)
[thumbnail of BA_B_Mórocz_Melinda.pdf] PDF
BA_B_Mórocz_Melinda.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (895kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS Szakdolgozatom témája az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen, a számviteli teendőkre vonatkozóan. Témaválasztásomat azzal indokolnám, hogy olyan témáról szerettem volna írni, amely aktuális napjainkban. Az egyéni vállalkozás indítása hazánkban számtalan magánszemélyt érint, viszont kevesen vannak tisztában az elindításának teendőivel. További indokom, hogy a mai világban nem a legnépszerűbb formák közé sorolható az egyéni vállalkozás, emiatt gondoltam a részletes bemutatását. Szakdolgozatom elkészítése közben segítségként dolgoztam internetes tárhelyekből, szakirodalmakból és a tanulmányaim által megszerzett információkból. Személyes véleményem, hogy a fiatalok számára, akik éppen elindulnának a saját útjukon egy jó alapot nyújtana a dolgozatomban összefoglalt adatok. Dolgozatomban először ismertetem a vállalkozás megindítását megelőző folyamatokat, majd haladva bemutatom az egyéni vállalkozás szerepét a hazai gazdaságban, valamint létrehozásának és működésének a szabályait. Ezen a ponton belül ismertetem a fogalmát, előnyeit és hátrányait, továbbá a szüneteltetésével és megszüntetésével kapcsolatos teendőt. A későbbiekben kitérek az adminisztrációkra, mint a könyvvezetés és a nyilvántartás. Ezt követően taglalom az adózási lehetőségeket és kötelezettségeket. Ebben a fejezetben teszek említést a KATA, KIVA, Személyi jövedelemadó alá tartozó vállalkozásokra és az egyéb szabályokra az adónemekkel kapcsolatban. Végül empirikus elemzésen keresztül mutatom be, hogy mely adózási formát érdemes választani költség és árbevétel függvényében. Az elemzést követően kitérek az adózási formákat érintő változásokra a jövőt illetően. Ezt követően összegzem dolgozatomat. Végül a kedvenc idézetemmel zárnám soraimat: „Ne hagyjuk, hogy mások írják elő nekünk, hogy mit kell tennünk a siker érdekében, ugyanis nekik fogalmuk sincs róla, hogy számunkra mit takar a siker. Nekünk azonban mindenképpen tisztáznunk kell ezt önmagunkban, hogy hatékonyan tudjunk haladni a céljaink felé.” (Richard Templar)

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Déri Tünde
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Mórocz Melinda
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó, árbevétel, egyéni vállalkozás, KATA, vállalkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:06
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet