A hibrid munkavégzés hatása egy építőipari cégcsoport gazdasági eredményeire és szellemi munkavállalóinak teljesítményére

Lelkes-Bárdió Lilla (2022) A hibrid munkavégzés hatása egy építőipari cégcsoport gazdasági eredményeire és szellemi munkavállalóinak teljesítményére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Lelkes-Bárdió_Lilla_CMLKAD.pdf] PDF
Lelkes-Bárdió_Lilla_CMLKAD.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Lelkes-Bárdió_Lilla.pdf] PDF
BA_O_Lelkes-Bárdió_Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (156kB)
[thumbnail of BA_B_Lelkes-Bárdió Lilla.pdf] PDF
BA_B_Lelkes-Bárdió Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (246kB)
[thumbnail of Lelkes-Bárdió Lilla.pdf] PDF
Lelkes-Bárdió Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (206kB)

Absztrakt (kivonat)

Ha a munka jövőjéről beszélünk, a technológia és annak rohamos fejlődése áll a középpontban. A 2019-ben kezdődő világjárvány előtt az a technológia, amely lehetővé tette az alkalmazottak számára, hogy otthonról dolgozhassanak már létezett. A koronavírus miatt sokan kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak és a munkavállalók rájöttek az ilyen típusú munkavégzés előnyeire. Egy építőipari nagyvállat csoportnál dolgozom több mint három éve HR munkatársként. A dolgozók száma eléri a több mint kétezer-háromszáz főt. 2021-ben úgy döntöttek csak részlegesen tartják fent a home office lehetőségét és a hibrid munkamodellre rendezkedett be a szervezet. A hibrid munkavégzéssel járó változás még folyamatban van a szervezeten belül, így az ezzel kapcsolatos minden fajta felmérés segítségként is szolgálhat a cégcsoport számára. Dolgozatomban, arra keresem a választ, hogy a hibrid munkavégzés és a vele járó szervezeti átalakulás milyen hatással van a munkahelyemre, azaz egy építőipar cégcsoport gazdasági eredményeire és szellemi munkavállalóinak teljesítményére. Fontosnak tartom a dolgozók munkahelyi teljesítményének, elégedettségének, munka és magánélet egyensúlyának a felmerését, hogy ők saját magukat, illetve környezetük, hogyan értékeli őket. Az átmeneti teljes home office időszaka után a jelenlegi részleges jelenléti munkavégzés milyen pozitív és negatív hatással van a dolgozók munkahelyi teljesítményére. Meghatározó kérdés továbbá, hogy a jelenlegi munkavégzési forma hosszútávon eredményesnek bizonyul-e termelékenységi szempontból. Dolgozatomban kitérek az atipikus munkaviszony, azon belül a távmunkavégzés magyarországi jogszabályi változásairól, előnyeiről és hátrányairól, valamint a hibrid munkavégzés sajátosságira. Szakdolgozatomban bemutatom a jelenlegi magyarországi építőipar helyzetét és választott építőipari cégcsoportot és annak HR menedzsmentjét. A hibrid munkavégzés sikerességének kutatásához több mint 200 szellemi munkavállalónak küldtem el e-mailen keresztül az általam készített Google kérdőívet. A kérdőívet 100 munkavállaló töltötte ki és az általuk adott válaszok alapján, illetve a szekunder kutatás eredményei és a korreláció elemzésem alapján igyekszem megválaszolni és alátámasztani vagy cáfolni a hipotéziseimet, a szakirodalmi kutatás és a kapott eredmények alapján. A szakdolgozat utolsó részeiben pedig szeretném összefoglalni a kutatásom eredményeit és javaslatokat tenni a hibrid munkavégzés cégcsoport szintű fejlesztéséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Ripka Noémi
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: atipikus, építőipar, hibrid, home office, távmunkavégzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:04
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet