Kistarcsa Város Önkormányzat gazdálkodásának utólagos, átfogó elemzése és értékelése a 2019-2021. évi beszámolók és egyéb dokumentumok alapján

Tánczos Barbara (2022) Kistarcsa Város Önkormányzat gazdálkodásának utólagos, átfogó elemzése és értékelése a 2019-2021. évi beszámolók és egyéb dokumentumok alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Tánczos_Barbara_XJ9OBP.pdf] PDF
Tánczos_Barbara_XJ9OBP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Tánczos_Barbara.pdf] PDF
BA_O_Tánczos_Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (211kB)
[thumbnail of BA_B_Oldal_Erika.pdf] PDF
BA_B_Oldal_Erika.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Tánczos Barbara_BSCL_bírálat és kérdés.pdf] PDF
Tánczos Barbara_BSCL_bírálat és kérdés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (836kB)

Absztrakt (kivonat)

Jelenlegi fogyasztói társadalmunk decentralizált témája a pénz, és annak minél hatékonyabb felhasználása, ezáltal a szakdolgozatom témája a közpénz felhasználásához kötődik. Mindenki számára érdemes lenne nagyobb rálátás a helyi önkormányzatok működésével kapcsolatban, hiszen hasznos lenne megérteni a központi költségvetés és a megítélt támogatásokból ellátandó feladatok összefüggését. A legtöbb nagykorú lakos, aki rendelkezik ingatlannal, gépjárművel vagy valamilyen formában vállalkozik fizetni köteles a kapcsolódó adóból keletkező fizetési kötelezettséget. Természetes, hogy mindenki szeretné megérteni, hogy az általa fizetett összeg, mire is felhasználható, kinek is fizeti közvetve vagy közvetlen. A szakmai gyakorlatomat, Kistarcsa Város Önkormányzatánál töltöttem, ahol releváns tudást szerezhettem a helyi költségvetés felépítésével, továbbá a költségvetési beszámoló elkészítésével kapcsolatban. Szakdolgozatom főkérdése, hogy a jelenlegi önkormányzati rendszer fenntartható -e, ennek vizsgálata érdekében az Önkormányzat és intézményei által közzéteendő beszámolókat, költségvetési rendeleteket és kapcsolódó dokumentumokat elemeztem a 2019-2021. év tekintetében. Elemzés szempontjából több év adatai alapján tudunk megállapításokat tenni, de meglátásom szerint minél több év forrása áll rendelkezésünkre annál tisztább képet kaphatunk a gazdasági szereplő munkásságról. A legtöbb önkormányzat, mint ahogy az általunk vizsgált esetben is, nem rendelkezik önálló, saját számottevő bevétellel, amiből akár a működési kiadásaikat is fedezni tudnák. Működésük teljes mértében a központi költségvetés által megítélt támogatásoktól függ. Törvény szabályozza az általuk kötelezően ellátandó feladatok körét, de ennek mértéke és minősége nagy mértékben függ az erre a célra szánt támogatási összegtől. A költségvetés tervezésekor és év közben folyamatosan az egyensúly fenntartása a cél, a központi módosítások figyelembevételével, illetve a helyi sajátosságoknak megfelelően. A vizsgált Önkormányzat esetében negatív mérleg szerinti eredménnyel találkozunk mindhárom évben, melynek jelenléte kifejezetten jellemző az államháztartásban, tekintettel arra, hogy a legtöbb önkormányzat/költségvetési szerv nem rendelkezik olyan mértékű eredményszemléletű bevétellel, mely a normál működésen felül a már meglévő vagyon amortizációjának folyamatos pótlását is biztosítaná. Ennek ellenére az elemzésem során megállapítottam, hogy a vizsgált években Kistarcsa városa kielégítően gazdálkodik, de a változó gazdaság helyzet miatt mindenképpen drasztikus változásokra lesz szükség a költségvetésében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Oldal Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államháztartási számvitel, helyi önkormányzati gazdálkodás, költségvetési beszámoló, költségvetési előirányzatok, költségvetési rendelet(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:03
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet