A SWIETELSKY Magyarország Kft. beillesztési folyamatának jellemzői, kihívásai és fejlesztési lehetőségei

Wernitzer Dóra (2022) A SWIETELSKY Magyarország Kft. beillesztési folyamatának jellemzői, kihívásai és fejlesztési lehetőségei. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Wernitzer_Dóra_BHU1QU.pdf] PDF
Wernitzer_Dóra_BHU1QU.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 13..

Download (887kB)
[thumbnail of Wernitzer Dóra_BHU1QU_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Wernitzer Dóra_BHU1QU_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (260kB)
[thumbnail of BA_O_Wernitzer_Dóra.pdf] PDF
BA_O_Wernitzer_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 13..

Download (224kB)
[thumbnail of Wernitzer_Dóra.pdf] PDF
Wernitzer_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (168kB)
[thumbnail of BA_B_Wernitzer_Dóra.pdf] PDF
BA_B_Wernitzer_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (374kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a munkahelyi beillesztés szerepe, kihívásai és fejlesztési lehetőségek vizsgálata a SWIETELSKY Magyarország Kft. mindennapi működése során. Egy megfelelően előkészített és tudatos beillesztési folyamaton végig vezetve, az új belépő kolléga hamar magáénak tudhatja a szervezetben betöltött szerepét, így az új munkakörbe és munkakörnyezetbe gyorsan integrálódhat, könnyen szocializálódhat, mellyel az elköteleződése is elősegíthető. Azért választottam ezt a témát, mert véleményem szerint ez egy dinamikusan formálódó, kevésbé kiaknázott HR terület, amelyre érdemes lenne nagy hangsúlyt fektetnie a vállalatoknak, hiszen a munkavállaló vállalatban töltött életútját erőteljesen befolyásolja a beillesztési időszak. Kutatási kérdéseimre ezután kerestem a választ, melyek az alábbiak: Milyen alapvető lépésekből áll a SWIETELSKY Magyarország Kft. beillesztési folyamata, melyek tekinthetőek meghatározó fontosságúnak a szervezetben Milyen eltérések figyelhetők meg SWIETELSKY Magyarország Kft. egyes üzletágainál és milyen ok okozati viszonyra eredeztethetőek vissza az eltérések Milyen kihívások tapasztalhatóak a vállalat beillesztésében, milyen fejlesztési lehetőségek lennének eszközölhetőek a cégnél Kérdéseimre kevert módszertan segítségével, kvalitatív és kvantitatív kutatással tártam fel szervezeti gyakorlatot és a válaszokat, ezután elemző és értékelő módszerek segítségével dolgoztam fel a kapott adatokat. A kevert módszertan segítségével, mind munkáltatói, mind munkavállalói szemléletet is feltárhattam, ezek közti hasonlóságok és különbségek vizsgálatával, elemzésével és értékelésével gazdagítva a szakirodalmi kutatás során feltérképezett módszertanokat és gyakorlatot. A kutatás során kiderült, hogy a vállalati működésben a beillesztési folyamat jelentős szerepet játszik, hiszen célja hogy az új munkavállaló könnyedén és gyorsan megismerhesse a munkahelyi sajátosságokat, feladatokat, szervezeti környezetet és elvárásokat. A szervezeti vezetőkkel megvalósított interjúk és a munkavállalók által biztosított kérdőíves adatgyűjtés összehasonlítása mentén általánosan elmondhatjuk, hogy a SWIETELSKY Magyarország Kft. a beillesztési folyamatában, komplex kultúrával és erős kapcsolati érzékenységgel rendelkező vállalat. A vezetők és a munkavállalók által felvázolt folyamatok fundamentálisan egy irányba mutatnak, így közös érdektől vezérelve könnyebben kialakítható lehet egy olyan beillesztési rendszer, mely mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdekeit képviselő feleket egységesen szolgálja, mindazonáltal területenként és munkakörönként is eltérő gyakorlat létezik a vállalati beillesztésben. A szakdolgozatom fő kérdéseire választ kaptam kutatás segítségével, így a kihívást jelentő területeket is sikerült feltárnom, valamint a szakirodalom és a piaci jó gyakorlatok segítségével fejlesztési lehetőségeket is fel tudtam vázolni a beillesztési folyamat fejlesztésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Faragóné Lepp Katalin
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Zóka József
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beillesztési folyamat, belépés, belső vállalati folyamatok, HR, onboarding
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:59
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet