A korrupció kialakulásának okai – korruptnak születünk, vagy korrupttá válunk?

Kasztovszky Marcell (2022) A korrupció kialakulásának okai – korruptnak születünk, vagy korrupttá válunk? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kasztovszky_Marcell_MHQV06.pdf] PDF
Kasztovszky_Marcell_MHQV06.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Kasztovszky_Marcell.pdf] PDF
BA_O_Kasztovszky_Marcell.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (156kB)
[thumbnail of BA_B_Kasztovszky_Marcell.pdf] PDF
BA_B_Kasztovszky_Marcell.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (531kB)
[thumbnail of Kasztovszky Marcell.pdf] PDF
Kasztovszky Marcell.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (197kB)

Absztrakt (kivonat)

A korrupció egy komplex társadalmi jelenség, mely az egyik legjelentősebb fenyegetés minden állam stabilitására és pénzügyi helyzetére nézve, így szükség van arra, hogy nagy fokú figyelmet fordítsunk annak megismerésére, elemzésére, forrásainak feltárására, mértékének előrejelzésére, továbbá sokrétű következményeire, annak érdekében, hogy képesek legyünk reagálni rá. A jelen kutatásban áttekintem a korrupcióval foglalkozó szakirodalmat: ismertetem a korrupció fogalmát, annak megjelenési formáit ás azok csoportosítását, foglalkozom a korrupció történelmi áttekintésével. Ismertetem a korrupció mérésére szolgáló lehetőségeket, annak nehézségeit, részletesen foglalkozom a korrupció társadalmi hatásairól, illetve annak hatásáról a gazdaság hatékonyságára. Bemutatom a korrupció hátterében meghúzódó rendszerszintű és társadalmi okokat, a kultúra és a demográfia szerepét annak kialakulásában a Hofstede nemzeti kultúra modellje alapján. Mivel a korrupció teljeskörű megismeréséhez, valamint a kialakulásának és fennmaradásának hátterében álló okok feltárásához elengedhetetlen a pszichológiai és szociológiai megközelítések vizsgálata, hiszen az emberi viselkedés, az egyéni szintű motiváció, vagy a társadalmi tényezők hatása épp olyan fontos, mint a politikai és gazdasági vonatkozások. Erre tekintettel kutatásomban központi kérdésként szerepel, hogy milyen szerepet töltenek be a pszichológia tényezők a korrupt viselkedés kialakulásban: megvizsgálom az egyéni pszichológiai adottságok, és a társas környezet szerepét, valamint kitérek szociológiai megközelítésekre is a korrupció kialakulásában. Vizsgálom a rendszerszintű korrupció kialakulásának és elterjedésének lehetséges okait.Saját primer kutatás keretén belül, a COBRA kérdőív segítségével fogom vizsgálni a korrupciós helyzetet, felmérve, hogy az egyének miként vélekednek a saját környezetükben illetve rendszerszinten jelenlévő korrupcióról, illetve, hogyan ítélik meg a saját korrupciós szintjüket. Kiemelt vizsgálati kérdéseim: (1) A kérdőívre adott válaszok alapján kimutatható-e kapcsolat egy adott ország polgárainak korrupcióra való hajlandósága és az ország vezetőinek tulajdonított korrupciós szintje között, (2) Van-e eltérés a különböző generációk korrupciós hajlandósága között, (3) A szakirodalom alapján vizsgálni fogom, hogy korruptnak születünk, vagy korrupttá válunk.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bukhman Stanislav
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Réthi Gábor
Belső
főiskolai docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: korrupció, korrupció elleni küzdelem, korrupció észlelés, korrupció hatásai, korrupció mérése, korrupció okai
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:59
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet