A költséggazdálkodás elemzése és értékelése egy kereskedelmi cég életében

Potyi Bettina (2022) A költséggazdálkodás elemzése és értékelése egy kereskedelmi cég életében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of potyi_bettina_hzk06d.pdf] PDF
potyi_bettina_hzk06d.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 05..

Download (1MB)
[thumbnail of Potyi Bettina titkosítás.pdf] PDF
Potyi Bettina titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (14kB)
[thumbnail of PB szakdolgozati összefoglalás.pdf] PDF
PB szakdolgozati összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 05..

Download (203kB)
[thumbnail of Potyi Bettina.pdf] PDF
Potyi Bettina.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (202kB)
[thumbnail of avdhA4-3443f743-d4ca-401a-976f-bf3d24401ecb.pdf] PDF
avdhA4-3443f743-d4ca-401a-976f-bf3d24401ecb.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (618kB)

Absztrakt (kivonat)

A költségek elemzése, értékelése az egyik legfontosabb egy vállalkozás életében. Fontos tudnunk, hogy a költségeink milyen hatást gyakorolnak a cég működésére, a különböző költségek hogyan befolyásolják a vállalkozás működését. Először azt gondolnánk, hogy ez egy viszonylag egyszerű és gyorsan elvégezhető feladat, viszont a háttérben nagyon sok munka, számolás és tervezés áll, melynek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. Nincs egyforma vállalkozás, hiszen valamiben mindig van egy kis eltérés, viszont akár kis-, közép- vagy nagyvállalatról beszélünk, a fix- illetve változó költségek szerepet játszanak a működésben, illetve a különböző költségnemek (például anyagköltség, bérköltség) elemzése is sok információt nyújthat a vezetőség számára.„A költséggazdálkodás alatt olyan tevékenységet értünk, amelynek központjában a költség áll, és tartalmazza annak tervezését, analitikus nyilvántartását, főkönyvi elszámolását, ellenőrzését, elemzését és információrendszerének kialakítását.” (Sztanó et al, 2012, p.39) Viszont számos követelménynek meg kell felelnünk, hogy hatékonyak legyünk, mint például a számviteli törvény előírásainak és szakmai elvárásoknak. A vezetőség számára fontos a minél pontosabb és gyorsabb információ biztosítása a hatékonyság érdekében, így a költségek elemzésének folyamatos fejlesztése hangsúlyos szerepet kap. Viszont előfordulnak olyan esetek, amikor ez nem a legrugalmasabb. Ilyen például az, ha téves adatokkal dolgozunk, hiba jön elő, késik a költségekről készített riport, túllépi a vállalkozás a megszabott költségeit.Kutatásom során feltártam az vállalatnál évek óta használt költségbeszámolási rendszerek működését és a költségtervezés folyamatát, elemeztem a költségek alakulását, majd a tervezett és tény adatokat összehasonlítás alá vetettem és következtetéseket vontam le. Kutatásomat egy mélyinterjú készítéssel erősítettem meg, mely a költséggazdálkodás értékelése témakört érintette. Végül a megszerzett tapasztalatokból előálltam a javaslataimmal a továbbfejlesztés irányában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kereskedelem, költségalakulás, költségelemzés, költségértékelés, költséggazdálkodás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:56
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet