A fenntarthatóság és környezetvédelem gyakorlati megvalósulási lehetőségei, gazdasági hatékonysága és a szervezetre gyakorolt hatása vállalatoknál, illetve vállalkozásoknál.

Molnár Lilla (2022) A fenntarthatóság és környezetvédelem gyakorlati megvalósulási lehetőségei, gazdasági hatékonysága és a szervezetre gyakorolt hatása vállalatoknál, illetve vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Molnár_Lilla_E8FKVY.pdf] PDF
Molnár_Lilla_E8FKVY.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Molnár_Lilla .pdf] PDF
BA_O_Molnár_Lilla .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)
[thumbnail of szakdolgozat.bírálat. Molnár Lilla.pdf] PDF
szakdolgozat.bírálat. Molnár Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (161kB)
[thumbnail of BA_B_Molnár_Lilla.pdf] PDF
BA_B_Molnár_Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (803kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban elsősorban a fenntarthatóság és a környezetvédelem, vállalatokat, illetve a vállalkozásokat érintő kapcsolatát vizsgálom meg, hiszen a környezetünk szennyezésében hatalmas szerepet játszanak a nagy vállalatok és a kkv-k által okozott természeti károk egyaránt. Szerencsére egyre több cég helyezi a hangsúlyt a megelőzésre, a környezet kímélőbb termelési folyamatok kiépítésére és az ehhez szükséges eszközök fejlesztésére vagy beszerzésére egyaránt. A vállalati felelősségvállalás, röviden CSR magába foglalja a környezeti problémákat és az azokkal kapcsolatos vállalaton belüli felelősségvállalás szerepkörét is. A CSR társadalmi, gazdasági és környezeti tényezőkre is figyelmet fordító, etikus magatartást hangsúlyozó, illetve az önkéntességet támogató tevékenységek sorozatát öleli fel. A nagyobb vállalatok napról napra egyre több szegmensre bővítik ki a fenntarthatósági szokásaikat és szerepköreiket is. Napjainkban egy vállalat vagy kkv nem működhet sikeresen anélkül, hogy tekintettel lenne a környezetére és ne alkalmazna kisebb- nagyobb fenntarthatósági eszközöket és módszereket a gazdasági folyamataik során. Ezen folyamatokban fontos résztvevőknek számítanak a munkavállalók is, hiszen sokszor az ő döntéseik által lehet a vállalatnak kevesebb energia felhasználása és vállhat ezáltal egyre tudatosabbá. Napjainkban egyre több munkavállaló érzi a súlyát és fontosságát, annak, hogy olyan munkahelyen dolgozhasson, ahol különös figyelmet fordítanak a fenntartható vállalati környezetre szervezeten belül is. Ezen ismereteiket a munkavállalók általában hozott tapasztalataikból nyerik mind egyéni, csoportos vagy szervezeti szintű alkalmazásra felhasználva a vállalaton belül. Magyarországon a mindennapi szolgáltatások területén is egyre jobban megmutatkozik a fenntarthatóság és az öko barát gondolkodásmód az elérhető támogatásoknak köszönhetően. Az Uniós támogatásokat sikeresen megnyerő Katica Tanya és Élménypark koncepciója az évek során töretlenül kitart a fenntarthatóság, felelősségvállalás és az öko lábnyom csökkentése mellett. Az Élménypark tevékenységét elemezve számtalan olyan ötletet és tényezőt találhatunk, ami akár a nagy vállalatok számára is beilleszthetővé válik a termelési folyamataik során.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Szigeti Cecília
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK
Tóth Eszter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: CSR, felelősségvállalás, fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, szervezet, vállalat, vállalkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:56
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet