Termelési kontrolling módszertana és gyakorlata a Pick Szeged Zrt. esetében

Balogh Panka (2022) Termelési kontrolling módszertana és gyakorlata a Pick Szeged Zrt. esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Balogh_Panka_D4RV3Y.pdf] PDF
Balogh_Panka_D4RV3Y.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Balogh Panka_D4RV3Y.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Balogh Panka_D4RV3Y.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (472kB)
[thumbnail of BA_O_Balogh_Panka.pdf] PDF
BA_O_Balogh_Panka.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 11..

Download (154kB)
[thumbnail of Balogh_Panka.pdf] PDF
Balogh_Panka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (240kB)
[thumbnail of Balogh Panka bírálat.pdf] PDF
Balogh Panka bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (403kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom a Pick Szeged Zrt. termelési kontrolling módszertanát, annak alkalmazását mutatja be egy külső nézőpontból. Elméleti síkon közelítettem meg a témakört, hiszen nem a Vállalatnál töltöm a szakmai gyakorlatomat. Nem a napi feladatok részleteiből adódnak a felvetéseim, inkább a szakirodalmi bázis alapozza meg a felvetődő kérdéseket.A dolgozat első fele a Pick Szeged Zrt. múltjára tekint vissza, ezzel is érzékeltetve a Vállalat megismerésének fontosságát. Ezután következik a húsiparról szóló általános bemutatás, majd annak iparágspecifikus sajátosságai, amik más iparágak területén így együttesen nincsenek jelen. A kontrolling szerepének jelentősége itt már megmutatkozik, viszont először arról egy részletes bevezetést írtam, szintén a megfelelő megértés érdekében. A kontrolling sokszínűségét kicsit háttérbe szorítva, kifejezetten a termelési kontrolling feladatát ismertettem, majd pedig rátértem a Pick Szeged Zrt. kontrolling osztályának vizsgálatára. Beazonosítottam a feladatköröket és ez alapján leszűkítettem a vizsgálatot a költségkontrolling területére.Az önköltségszámítás témakörét ismét egy szakirodalmi feldolgozással és a téma általános bemutatásával indítottam. A Vállalattól segítségül kaptam egy termék önköltségének felépítését bemutató kalkulációs sémát, ami arányaiban valós, de egyébként fiktív adatokat tartalmaz. Ezt a dolgozathoz felhasználható formára szabtam és a segítségével elkezdhettem a szűkebb vizsgálatot. Bemutattam a kalkuláció részeit és felépítését, majd pedig értékeltem az alkalmazott költségszámítási módszert (hagyományos költségszámítás). Mivel azonosítottam olyan hiányosságokat az alkalmazott módszerban, ami fejlesztésre szorul, javaslatot adtam annak korszerűsítésére. Ezután pedig egy újabb javaslat keretein belül bemutattam egy másik költségszámítási rendszert (tevékenységalapú költségszámítás), illetve igyekeztem számszerű példával szemléltetni ennek különbségeit a jelenleg alkalmazottétól.Összességében megválaszolásra kerültek a dolgozat fő kérdései, viszont elegendő számszaki információ hiányában nem tudtam részletes elemzésbe és értékelésbe bocsátkozni az összehasonlítást illetően. Ettől függetlenül megállapítható, hogy a Pick Szeged Zrt. jelenlegi termelési kontrolling módszertana fejleszthető, de a törvényi és vállalati követelményeknek jelenlegi állapotában is eleget tesz.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Lóránd Nagy
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: húsipar, kontrollingrendszer, önköltségszámítás, termelési költségek, tevékenységalapú
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:56
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet