Adózás és digitalizáció kapcsolatának bemutatása a KITE Zrt.-nél

Szilágyi Tamara Katalin (2022) Adózás és digitalizáció kapcsolatának bemutatása a KITE Zrt.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szilágyi_Tamara_Katalin_ABSYU5.pdf] PDF
Szilágyi_Tamara_Katalin_ABSYU5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 08..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (53kB)
[thumbnail of BA_O_Szilágyi_Tamara_Katalin.pdf] PDF
BA_O_Szilágyi_Tamara_Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 08..

Download (283kB)
[thumbnail of Szakdolgozat-biralat_Szilágyi Tamara Katalin_GMZs.pdf] PDF
Szakdolgozat-biralat_Szilágyi Tamara Katalin_GMZs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (271kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat és javaslat_Szilágyi Tamara Katalin.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat és javaslat_Szilágyi Tamara Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (230kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS Szakdolgozatom elkészítése során az adózásban végbemenő digitalizáció közül választottam az EKÁER és a NAV Online számlaadat-szolgáltatás témákat. Először a jogszabályi háttér került témánként bemutatásra, ezt követően szaklapok feldolgozásával szemléltettem, hogy milyen véleménnyel voltak az adótémában jártas személyek az egyes rendelet, illetve törvény módosításról. A szakirodalom feldolgozását követően szemléltettem több megközelítésből az különböző két témákat. Az EKÁER során interjút készítettem különböző üzletágakkal a KITE Zrt-n belül, továbbá olyan személyket kérdeztem meg szintén interjú keretei között, akik által létrejött az EKÁER jelentéshez szükséges felület a saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszerben. Végül az EKÁER témán belül az adózási osztály által a jelentett EKÁER számokról kaptam egy adatot, amelynek a feldolgozása során látható volt, hogy milyen nagy volumenű feladat a KITE Zrt-nél a bejelentések megtétele és azok utógondozása. A kapott táblázat alapján elkészítettem egy olyan diagrammot, amely megmutatja, hogy melyik két üzletág tesz jelentéseket tevékenységéből adódóan. Lezárásként pedig az adózási osztálytól számadatokat kaptam arról, hogy milyen mennyiségben fordult elő a KITE Zrt-nél EKÁER-rel kapcsolatos ellenőrzés, illetve milyen tapasztalatok voltak az ellenőrzésekkel kapcsolatban. A NAV Online számlaadat-szolgáltatás téma bemutatása során a jogszabályi háttér feldolgozása került bemutatásra. Ezt követően szaklapokon keresztül szemléltetésre került, hogy az adózásban jártas személyek milyen véleménnyel voltak a rendelet bevezetéséről. Emellett gyakori hibákra gyűjtöttem példát. Ezt követően a KITE Zrt. szempontjából olyan személyeket kérdeztem meg, akik által fejlesztésre került a vállalatnál a jelentésre alkalmas felület. Az interjú során elhangzott, hogy milyen volt a bevezetés menete, annak pozitív hatása mellett megemlítésre kerültek a bevezetéskor felmerülő nehézségek is. Lezárásként pedig az adózási osztály által kaptam adatokat arról milyen mértékű számlát állít ki a KITE Zrt., azokból milyen mennyiségű számla kerül jelentésre az adatszolgáltatás által. Megválaszolásra került, hogy ez a két számadat eltérésének mi az oka, illetve a befogadott számlák mennyiség is feltüntetésre került egy diagramm segítségével. Összegezve, az interjúk során összegyűjtött tapasztalatokból levont következtetések, valamint az interjú során tett javaslatok által véleményem került kifejtésre, valamint javaslatot tettem az adott témákban, hogy meglátásom szerint mivel lehetne felhasználóbarátabbá tenni a különböző adatszolgáltatási kötelezettségeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Galántainé Dr. Máté Zsuzsanna
Belső
főiskolai tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Szilágyi Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóbírság, adócsalás, adóellenőrzés, ÁFA, Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, számlaellenőrzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:56
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet