A koronavírussal érintett vendéglátóipar múltja, jelene és jövője

Vámosi Róbert (2022) A koronavírussal érintett vendéglátóipar múltja, jelene és jövője. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vámosi_Róbert_A0TIHX.pdf] PDF
Vámosi_Róbert_A0TIHX.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Vámosi_Róbert.pdf] PDF
BA_O_Vámosi_Róbert.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (319kB)
[thumbnail of BA_B_Vámosi_Róbert.pdf] PDF
BA_B_Vámosi_Róbert.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (569kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_Vamosi_Robert_sza.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_Vamosi_Robert_sza.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (221kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatás arra keres válaszokat, hogy milyen tényezők segítették egy vállalkozás fennmaradását a koronavírus miatti lezárások időszakában. Magyarország Kormánya a pandémia következtében kétszer is döntött a vendéglátóhelyek belső terei üzemeltetésének átmeneti korlátozásáról, először egy hónap, másodszor fél év időtartamban. Az intézkedés értelmében a KSH Italszolgáltató és zenés szórakozóhely kategóriájának tagjai bezárásra kényszerültek, míg a többi vendéglátó az elosztási csatornáit kényszerült módosítani elvitelre és kiszállításra. A fennmaradás érdekében leginkább az alkalmazottak vagy azok egy részének elküldésével, ételfutárok alkalmazásával és bértámogatások igénybevételével próbálták meg áthidalni a pénzügyi nehézségeket a megkérdezett vállalkozások. Részben a felsorolt veszteségminimalizáló törekvéseknek, részben pedig a rendelkezésre álló tartalékoknak segítségével, a fennmaradásuk veszélyeztetettsége nélkül vészelték át a mintában szereplő vendéglátóhelyek a koronavírus ezen időszakát. A megkérdezettek helyzete a világjárványt követően viszonylag gyorsan javult, azonban a vendéglátóiparra újabb veszély várt az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kibontakozásának következtében. A gyorsuló ütemben növekvő infláció, az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívül nehéz helyzetbe hozta a már így is megcsappant tartalékkal rendelkező vállalkozások helyzetét. A megkérdezett vállalkozások igyekeznek racionalizálni költségeiket, optimalizálni energiafelhasználásukat, újra strukturálni az áraikat, azonban utóbbit a fogyasztók árérzékenysége nagymértékben befolyásolja. Hatalmas a bizonytalanság az egységek vezetőiben saját fennmaradásuk tekintetében, egy elhúzódó válság pedig az egész ágazatban rendkívüli pusztítást végezhet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kis- és középvállalkozás - KKV, koronavírus-járvány (COVID-19), válság, válságmenedzsment, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:55
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet