Vámosi Róbert (2022) A koronavírussal érintett vendéglátóipar múltja, jelene és jövője. Pénzügyi és Számviteli Kar.
PDF
Vámosi_Róbert_A0TIHX.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
BA_O_Vámosi_Róbert.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (319kB) |
|
PDF
BA_B_Vámosi_Róbert.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (569kB) |
|
PDF
szakdolgozat-biralat_Vamosi_Robert_sza.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (221kB) |
Absztrakt (kivonat)
A kutatás arra keres válaszokat, hogy milyen tényezők segítették egy vállalkozás fennmaradását a koronavírus miatti lezárások időszakában. Magyarország Kormánya a pandémia következtében kétszer is döntött a vendéglátóhelyek belső terei üzemeltetésének átmeneti korlátozásáról, először egy hónap, másodszor fél év időtartamban. Az intézkedés értelmében a KSH Italszolgáltató és zenés szórakozóhely kategóriájának tagjai bezárásra kényszerültek, míg a többi vendéglátó az elosztási csatornáit kényszerült módosítani elvitelre és kiszállításra. A fennmaradás érdekében leginkább az alkalmazottak vagy azok egy részének elküldésével, ételfutárok alkalmazásával és bértámogatások igénybevételével próbálták meg áthidalni a pénzügyi nehézségeket a megkérdezett vállalkozások. Részben a felsorolt veszteségminimalizáló törekvéseknek, részben pedig a rendelkezésre álló tartalékoknak segítségével, a fennmaradásuk veszélyeztetettsége nélkül vészelték át a mintában szereplő vendéglátóhelyek a koronavírus ezen időszakát. A megkérdezettek helyzete a világjárványt követően viszonylag gyorsan javult, azonban a vendéglátóiparra újabb veszély várt az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kibontakozásának következtében. A gyorsuló ütemben növekvő infláció, az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívül nehéz helyzetbe hozta a már így is megcsappant tartalékkal rendelkező vállalkozások helyzetét. A megkérdezett vállalkozások igyekeznek racionalizálni költségeiket, optimalizálni energiafelhasználásukat, újra strukturálni az áraikat, azonban utóbbit a fogyasztók árérzékenysége nagymértékben befolyásolja. Hatalmas a bizonytalanság az egységek vezetőiben saját fennmaradásuk tekintetében, egy elhúzódó válság pedig az egész ágazatban rendkívüli pusztítást végezhet.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Pénzügy Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | kis- és középvállalkozás - KKV, koronavírus-járvány (COVID-19), válság, válságmenedzsment, vendéglátóipar |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Ápr. 21. 09:55 |
Utolsó módosítás: | 2023. Ápr. 21. 09:55 |
Actions (login required)
Tétel nézet |