Generációk jellemzése. Eltérő generációk és a közöttük lévő hasonlóságok, különbségek, ebből fakadó nézeteltérések, ezek feloldása a vállalati térben.

Szamosi Liza (2022) Generációk jellemzése. Eltérő generációk és a közöttük lévő hasonlóságok, különbségek, ebből fakadó nézeteltérések, ezek feloldása a vállalati térben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szamosi_Liza_I3COM1.pdf] PDF
Szamosi_Liza_I3COM1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Szamosi_Liza.pdf] PDF
BA_O_Szamosi_Liza.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (325kB)
[thumbnail of BA_B_Szamosi_Liza.pdf] PDF
BA_B_Szamosi_Liza.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Szamosi.pdf] PDF
Szamosi.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (550kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom a generációk jellemzéséről szól. A témaválasztás során szem előtt tartottam, hogy mennyire aktuális a téma valamit, hogy mennyire tudok saját véleményt alkotni. Dolgozatom első fejezetében a szakirodalmak alapján összefoglaltam és bemutattam, hogy mégis mit jelent maga a GENERÁCIÓ. Ehhez egészen Szókratészig és Mannheim Károlyig mentem vissza az időbe, hogy minél pontosabb képet kapjak. Fontosnak éreztem, hogy a dolgozatomat mindenképpen úgy kezdjem, hogy a felmerülő definíciókat, kételyeket magamban és az olvasómban is tisztázzam. A második fejezetben magukról a generációk jellemzéséről és a rájuk jellemző előítéletekről van összefoglaló. Ez a fejezet volt az, amit dolgozatom megírása előtt már tudtam, hogy szeretném hiszen ők azok, akik összefoglalják a témámat. A szakirodalmak és a kutatók által megszabott generációs csoportokat igyekeztem logikus gondolkodással felépíteni és bemutatni. Ennek célja érdekében szem előtt tartottam a jellemzés során, hogy ők mégis hogyan nőttek fel, milyen családi háttérrel rendelkeznek. Felmerülhet a kérdés, hogy a már sokat említett generációk kik is. Az alábbi generációs csoportok ismertek: 1. Veteránok / Csendes generáció 2. Baby Boomerek / Próféták 3. X generáció / Digitális bevándorlók 4. Y generáció / Millennium generáció 5. Z generáció / Digitális bennszülöttek 6. Alfa generáció A későbbiekben a hat generáció közül már csak 4 volt az, amivel igazán foglalkoztam, hiszen a veterán és az alfa generáció már és még nincsen jelen a munka világában. Ezen fejezetben a köztük lévő hasonlóságokat, különbségeket és együttműködésüket, valamint a motivációkat vizsgáltam meg. Az ötödik fejezetben SWOT analízis segítségével elemeztem ki a karrierista generációkat. Itt már csak az x, Y és Z volt az, ami középpontban volt. Ők azok akik erősen jelen vannak a munkában. Hatodik fejezetben a koronavírus hatásait generációkra és munkahelyükre tettem középpontba. Igaz már kifelé vagyunk a vírusból és már nagyon sokan beszélnek róla, de úgy gondolom igenis meg kell említeni hiszen nagyon sokat adott és vett el az emberektől, az emberek személyiségéhez, hozzáállásához a világhoz és embertársaikhoz. Ennél a fejezetnél fontosnak tartottam, hogy az influenszer szakmát bemutassam. Hiszen ez a vírusnak köszönhetően Magyarországon egyre inkább népszerűvé vált. Szakdolgozatom során 3 hipotézist állítottam, aminek segítségével kérdőíveket tudtam összerakni, amit közösségi oldalakon és az általam választott vállalat vezetőjének küldtem ki. Az eredmények nagyon jól alátámasztották az elképzeléseimet. A dolgozat lezárásaképpen igyekeztem minél egyedibbé varázsolni, ezért összegzés előtt egy kis tapasztalatot és saját véleményt is beleraktam, mint Z generációs tag

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Péntek Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Reicher Regina Zsuzsánna
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 2008-as válság, hasonlóságok, influenszer, különbségek, multitasking, Pán Péter szindróma, SWOT-elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:54
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet