Családi vállalkozások likviditása, öngondoskodása és örökhagyása – Avagy a fővárosi és a vidéki családi vállalkozások pénzügyi jellemzőinek és utódlásának összehasonlítása

Juhász Petra (2022) Családi vállalkozások likviditása, öngondoskodása és örökhagyása – Avagy a fővárosi és a vidéki családi vállalkozások pénzügyi jellemzőinek és utódlásának összehasonlítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Juhász_Petra_GVLOP0.pdf] PDF
Juhász_Petra_GVLOP0.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Juhász_Petra.pdf] PDF
BA_O_Juhász_Petra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (203kB)
[thumbnail of Juhász Petra_GVLOP0_PSZ.pdf] PDF
Juhász Petra_GVLOP0_PSZ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (203kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_2022dec_Juhász Petra.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_2022dec_Juhász Petra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (164kB)
[thumbnail of BA_B_Juhász_Petra.pdf] PDF
BA_B_Juhász_Petra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (504kB)

Absztrakt (kivonat)

Likviditás, öngondoskodás, örökhagyás. Ezek olyan vagyontervezési fogalmak, amelyekre mindenkinek fontos lenne odafigyelnie különböző életszakaszai során. Különösen egy olyan embernek, aki családi vállalkozást vezet, hiszen mit sem ér mindaz, ha nem megfelelően kezeli a pénzügyeit. Mind a céges és a személyes bevételekre és kiadásokra való odafigyelést értjük ezalatt. Hisz az öngondoskodáshoz általában a tartalékjaink, vagyis a bevételeink és a kiadásaink pozitív különbözete nyújt majd kiindulási pontot. Kellő tudatossággal, ezek azt eredményezhetik, hogy az örökhagyás pénzügyi szempontból biztosítva lesz, azonban ez az, ami nem csak ebből a szempontból érdekes. Itt figyelni kell a vállalkozás átadási folyamatának gondos megtervezésére és a tudásátadásra, mint immateriális örökség. A kutatás során azt megvizsgáltam, hogy mit jelent a családi vállalkozások számára a likviditás és hogyan kezelik azt. Továbbá igyekeztem megismerni a pénzügyi helyzetüket és jellemzőiket, öngondoskodási formáikat, valamint azt, hogy hogyan készülnek vagy készültek a generációváltásra. A választott módszer ehhez az interjúkészítés volt, amely során szolnoki és a budapesti családi vállalkozások vezetőit kérdeztem meg az adott témákban. Mellyel az is volt a célom, hogy készítsek egy összehasonlítást a vidéki és fővárosi családi cégek pénzügyi-öröklődési gondolkodásáról. Kutatásom főbb megállapításaiként kiemelendő, hogy az interjúalanyok igyekeznek figyelni és fenntartani likviditásukat, azonban az előző generációk számára ez nem mindig volt zökkenőmentes. A pénzügyeikre jellemző alapfeltevéseket is sikerült a válaszok alapján megerősíteni vagy elutasítani. Miszerint a családi és a céges pénzügyek egy családi vállalkozásnál összemosódnak, valamint külső tőkefinanszírozást teljes mértékben elutasítják. Megismerhetjük az öngondoskodáshoz való hozzáállásukat és előnyben részesített formáikat. Továbbá a lezajlott, valamint a folyamatban lévő generációváltás folyamatáról és nehézségeiről is képet kaphatunk. Végül, a téma aktualitása miatt a jelenlegi gazdasági helyzet hatásairól is kérdeztem a családi vállalkozások vezetőit. Sor került az összehasonlításra is, amelynek köszönhetően sikerült különbséget felfedezni a vizsgált szegmens gondolkodásában. A kutatás jövőbeli irányaként azt tűztem ki, hogy érdemes lenne mindezt több kutatóval együtt egy nagyobb mintán elkészíteni mindemellett a családi vállalkozások tevékenységére és azok hasonlóságára nagyobb hangsúlyt helyezni. További célként be lehetne vonni további földrajzi sajátosságokat is, például az említett témákban a vidéki megyék hasonlítása a fővároshoz vagy akár vidék-vidékkel történő összehasonlítása is érdekes lehet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Sági Judit
Belső
egyetemi docens; Pénzügy Tanszék; PSZK
Törő Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozás, likviditás, öngondoskodás, örökhagyás, vállalkozói vagyon
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:52
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet