A koronavírus járvány hatásai a vendéglátási szektorra

Liebenau Levente Péter (2022) A koronavírus járvány hatásai a vendéglátási szektorra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_LiebenauLeventePéter_2022.pdf] PDF
Szakdolgozat_LiebenauLeventePéter_2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 05..

Download (924kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem szkennelt.pdf] PDF
Titkosítási kérelem szkennelt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (179kB)
[thumbnail of Összefoglaló.pdf] PDF
Összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 05..

Download (174kB)
[thumbnail of Külső konzulensi bírálat.pdf] PDF
Külső konzulensi bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (966kB)
[thumbnail of Liebenau Levente.pdf] PDF
Liebenau Levente.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (242kB)

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus járvány éppen csak eltűnt az életünkből. Manapság más kihívások elé kell néznünk, azonban a pandémia időszaka meghatározta életünket. Mindnyájunkat érintette valamilyen formában. Ezzel a gazdaság sincs másképp, minden iparág érezte a világjárvány hatását. Vannak szektorok, melyek kevésbé érintettek és vannak olyan részei is a piacnak, melyek jelentős veszteségeket könyvelhettek el. Én a vendéglátóipart veszem górcső alá a munkámban és nem csak azért, mert a piac talán leginkább befolyásolt szegmense ez, hanem azért is, mert jelenleg is ebben az iparágban dolgozom. Így személyes tapasztalataim és saját véleményem is van a leírtakról, amik szerves részét képezik a diplomamunkámnak. Több gondolkodó által készített felmérést és konklúziót veszek alapul, hogy megértsem, milyen volt a helyzet 2020-ban, amikor egy teljesen új kihívás elé állt a világunk. Megoldásokat, tippeket és tendenciákat elemzek ahhoz, hogy világosan láthassam, mi az, ami ebben az időszakban kritikus volt a vendéglátó egységek életben maradásához és a versenyelőnyük megtartásához. Nem csak országos, de globális szinten értelmezem a változást és különféle válságkezelési módszerekkel találkozok. Kvalitatív primer kutatásomban pedig a munkatársaim segítségét kérem, akik a több éves, vagy akár évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a HORECA és a szociális étkeztetési szektorban. Válaszaikat elemezve könnyebben megérthettem a magyarországi konyhák helyzetében végbement változásokat. A dolgozatomat a munkáltatóm által készített nagy számú kvantitatív kutatás is segíti, mely alapvetően is bemutatja, hogyan reagálnak a vendéglátó egységek a koronavírusra és persze a korlátozásokra. Kiemelem az olyan attitűdöket, melyek hozzájárulnak a helyes alkalmazkodáshoz a változások idején. Kiderül, hogy a digitális világban a fejlődésre nyitottnak kell maradni, a technológiai fejlődéssel lépést kell tartani. Megjelenik azonban az is, hogy a személyesebb, magánjellegű kapcsolat a kisvállalkozásoknál fontos, főként a magyar piacon. Egyértelművé válik, hogy szinte bármilyen átalakuláshoz lehet alkalmazkodni, és ha ezt megtesszük, versenyképesek maradhatunk. Kutatásom azért is fontos, és bár visszamenőleg elemez egy elmúlt helyzetet, a múlt ismeretéből oly sokszor kaphatunk iránymutatást a jövővel kapcsolatban. Jelenleg is esedékes, hogy a vendéglátásban miként fognak hozzáedződni az éppen végbemenő energiaválság és a hiperinfláció által kialakított nehéz helyzethez. Nyilvánossá válik, hogy a legjobb módszer az, ha folyamatosan fejlődünk és nyitottak maradunk az új megoldásokra. Mindemellett minden digitalizációs lehetőséget használjunk ki, mert ez a huszonegyedik században megkérdőjelezhetetlen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bisits Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. habil. Kása Richárd
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, HORECA, koronavírus-járvány (COVID-19), vendéglátás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:52
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet