Az éves beszámolók, valamint az RSM Hungary Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése a beszámolók alapján

Kacsó Szilvia (2022) Az éves beszámolók, valamint az RSM Hungary Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése a beszámolók alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_OUIO8B.pdf] PDF
Szakdolgozat_OUIO8B.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozati Összefoglalás_OUIO8B.pdf] PDF
Szakdolgozati Összefoglalás_OUIO8B.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (237kB)
[thumbnail of 2566_001.pdf] PDF
2566_001.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (161kB)
[thumbnail of Kacsó Szilvia_bírálat_Németh_Krisztina_belső_konzulens.pdf] PDF
Kacsó Szilvia_bírálat_Németh_Krisztina_belső_konzulens.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (256kB)

Absztrakt (kivonat)

A választásom azért esett Az éves beszámolók, valamint az RSM Hungary Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése a beszámolók alapján témára, mivel ez nagyon összetett és elengedhetetlen a mai üzleti világban, hogy tudjuk a beszámolót elemezni, valamint a kapott adatokat értelmezni. Szerencsém volt az RSM Hungary Zrt.-nél tölteni a szakmai gyakorlatomat és így betekintés nyerhettem abba, hogy az egyetemen elsajátított tudást, hogyan kell a gyakorlatban hasznosítani. A vezetőség beleegyezésével lehetőségem nyílt egy multinacionális vállalat adatait felhasználva a már meglévő tudásomat alkalmazni, és elemezni a beszámolóit.A szakdolgozatom első felében bemutattam a beszámolók fajtái, valamint a részeit is, mivel elengedhetetlen, hogy tudjuk, hogy milyen beszámolót kell készíteni az adott vállalkozásnak. Ezt követően egy kicsit foglalkoztam a mutatószám-rendszerekkel, melyek nem elhanyagolhatóak egy vállalkozás életében, hiszen segít a vezetői döntésekben a tervezéstől, az ellenőrzés folyamatáig. Az elméleti részt lezárva bemutattam a vizsgált vállalkozás hálózatát, magát a vállalkozást és a számviteli politikájának főbb elemeit. Ezután elkezdtem az elemzésemet a mérleg vizsgálatával, a vagyoni helyzet átfogó elemzésével, ahol megnéztem mind az eszköz oldal, mind a forrás oldal mozgását, változását. Látható volt, hogy a vállalkozás szolgáltatást nyújtó tevékenységet folytat, hiszen a vizsgált időszak alatt készlete nem volt, vagy csupán minimális, valamint, hogy a követelések és a pénzeszközök mozgása volt a szembetűnő változás. Az elemzést folytattam a pénzügyi helyzet elemzésével, ahol megvizsgáltam a vállalkozás adósságállományát, likviditási helyzetét, valamint a cash-flow kimutatását és úgy vélem, a mutatók által, hogy nem fenyegeti az eladósodottság a vállalatot, viszont a likviditását a jövőben figyelni kell a csökkenés miatt.A mérleg elemzés után áttértem az eredménykimutatásra, ahol a jövedelmezőséget elemeztem mutatók segítségével, és azt tapasztaltam, hogy a mutatók növekedést produkáltak évről évre, ami azt jelenti, hogy a vállalkozás tevékenysége jövedelmező. Majd a komplex hatékonyság vizsgálatnál látható, hogy a vállalkozás nem csak jövedelmező, de még hatékonyan is végzi tevékenységét.A dolgozatomat az eredményelemzéssel zártam, ahol megfigyelhető, hogy a különböző eredménykategóriák változása. Látható, hogy az adózás előtti eredmény értéke majdnem megduplázta magát.Összefoglalva a vállalkozás az vizsgált időszakban, úgy végezte tevékenységét, hogy az eredménye folyamatosan növekedett, ami abból következik, hogy munkájukat hatékonyan végzik.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Héhn Miklós
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, cash flow kimutatás, eredménykimutatás, gazdasági mutatók, mérleg
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:51
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet