Szoftvertesztelés folyamatainak automatizálása nagyvállalati környezetben

Szujó Róbert (2022) Szoftvertesztelés folyamatainak automatizálása nagyvállalati környezetben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZUJO_ROBERT_OJLWJH.pdf] PDF
SZUJO_ROBERT_OJLWJH.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_SZUJO_ROBERT.pdf] PDF
BA_O_SZUJO_ROBERT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (308kB)
[thumbnail of Szujó Róbert szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2022.pdf] PDF
Szujó Róbert szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (354kB)
[thumbnail of ertekeles_alairva.pdf] PDF
ertekeles_alairva.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (403kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat bevezető részében a szoftvertesztelés rövid történeti és elméleti áttekintése után, bemutatom, hogy egy nagyvállalati környezetben hogyan épül fel az informatikai fejlesztési folyamat, illetve milyen felépítésben és munkafolyamatban dolgoznak a fejlesztésben részt vevő személyek, illetve, konkrétan a szoftvertesztelők. Ezután, rátérek az alkalmazás-architektúra bemutatására, ezen belül viszonylag általános, de a megoldásra váró problémák megértéséhez mindenképpen szükséges információt osztok meg a frontend alkalmazás felépítéséről, illetve az azt kiszolgáló backendi szolgáltatásokról. Kitérek azokra a problémákra, amelyekre az automatikus tesztesetek készítésénél megoldást kell találni. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az alkalmazás számtalan különböző módon viselkedhet attól függően, hogy milyen felhasználót, milyen tesztadatot használunk a teszteset futtatása során. Ennek megoldására, létrehoztam egy tesztadatok gyűjtésére alkalmas adatbázist az egyes tesztkörnyezetekre, illetve egy Java-alapú alkalmazást, amely az adatbázishoz tartozó táblák feltöltését végzi. A tesztadatgyűjtő- és kezelő alkalmazás részletezése után, a korábban bemutatott funkcióra konkrét teszteseteket is létrehozok, ennek keretében bemutatom a tesztautomatizálási projekt felépítését, és választ adok azokra a kérdésekre, hogyan lehet a teszteket úgy felépíteni, hogy azok további karbantartási igénye a lehető legkisebb legyen. Természetesen arra is kitérek, hogy a korábban létrehozott, tesztadatokat tartalmazó adatbázisból hogyan tudják az egyes tesztesetek a saját feltételeiknek megfelelő felhasználókat és termékeket megtalálni. A szakdolgozat összefoglaló részében a tesztautomatizálási projekt által generált jegyzőkönyveken keresztül mutatom be, milyen mértékű javulást okozott a dinamikus tesztadat-beolvasás alkalmazása a tesztesetek futtatása során, azonban kitérek arra is, hogy miért nem tökéletes a jelenlegi megoldás, és milyen további fejlesztési lehetőségek vannak a jövőben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fauszt Tibor
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Lőrincz Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, agilis, Frontend, Java, nagyvállalat, Selenium, szoftver, tesztadat, Tesztautomatizálás, tesztelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:51
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet