Interfészek Automatizált Tesztelése

Molnár Péter (2022) Interfészek Automatizált Tesztelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Molnár_Péter_ALYD0N.pdf] PDF
Molnár_Péter_ALYD0N.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2042. December 02..

Download (1MB)
[thumbnail of Molnár_Péter_Szakdolgozat_Titkosítása.pdf] PDF
Molnár_Péter_Szakdolgozat_Titkosítása.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (284kB)
[thumbnail of BA_O_Molnár_Péter.pdf] PDF
BA_O_Molnár_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2042. December 02..

Download (142kB)
[thumbnail of Molnár Péter szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2022.pdf] PDF
Molnár Péter szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (348kB)
[thumbnail of BA_B_Simonné_Ländler_Szilvia (2).pdf] PDF
BA_B_Simonné_Ländler_Szilvia (2).pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (929kB)

Absztrakt (kivonat)

Az interfészek automatizált teszteléséhez több tesztelési stratégiát kell elsajátítani. Ahhoz, hogy teljes egészében meg lehessen érteni az automatizálás folyamatát, előtte mindenképpen szükség van az alapok elsajátítására. A dolgozat felépítése az alapján készült el, hogy minden olyan témakört érinteni szerettem volna, ami elhanyagolhatatlan, ahhoz, hogy érthető legyen a folyamat és egy kerek egész történetet mutathassak be. Először a manuális tesztelésnek az alapjait és technikáit kell megérteni és elsajátítani. Ezen a témakörön belül olyan technikákat és módszereket mutatok be, amelyek közül sokat én is nap mint nap használok ahhoz, hogy létrehozzak egy automatizált tesztesetet. A manuális tesztelés az alapja ahhoz, hogy automatizált teszteseteket hozzunk létre, így igyekeztem teljes, átfogó képet adni a manuális tesztelésről. Amennyiben a manuális tesztelés alapjait elsajátítottuk, a következő nagyobb témakör az automatizálásnak a technikáit kell megérteni. Az automatizálás, amely később az interfészek automatizálásával kapcsolatban is előjön, az a rögzítés jellegű automatizálás. Ilyenkor az automatizált teszteset úgy készül el, hogy a tesztelő manuális végrehajtja azokat a lépéseket, amelyeket később szeretne látni az automatizált tesztesetben. Ha minden említett témakörrel tisztában van az olvasó, akkor az interfészek automatizált tesztelése közben végrehajtott lépéseket már könnyedén meg lehet érteni, hiszen az addig részletezett elemeket használjuk fel. Mivel nincs két ugyanolyan interfész, ezért körültekintően kell elkezdeni az automatizálásokat és megfelelő mennyiségű időt kell szánni arra, hogy az interfészeknek az alap működésüket megértsük. Ezért izgalmas az interfészeknek az automatizálása, mert minden alkalommal más és más problémába, szituációba kerül a tesztelő és kellő kreativitás kell ahhoz, hogy elkészüljön az automatizált teszteset. A működés megértése után manuálisan is érdemes végig vinni a folyamatot, mert úgy lehet a legjobban megérteni a működést, ha végig nézzük azokat a lépéseket, amelyeket a dokumentumokban olvastunk. Manuális folyamat végig tekintése után pedig el lehet készíteni a tesztesetet és a futáshoz szükséges tesztadatok előállítását. Az automatizálás folyamat közben rengeteg trükköt és egyedi eljárást kell alkalmazni azért, hogy elkészülhessen a teszteset. Ezeket pedig folyamatos tanulás és gyakorlás árán lehet csak megtapasztalni. Az automatizálási folyamat bemutatását követően a saját újításnak a lényegét és hasznát mutatom be, amire azért volt szükség, mert a tesztesetek aktualizálására volt szükség. Ezeknek bemutatására kerül sor és bemutatom azt is, hogy miért volt ezekre az aktualizálásokra szükség. Ezekkel az új tesztesetekkel a működés sokkal összetettebb és a megoldások figyelembe veszik a már a táblázat kapcsolódásokat is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fauszt Tibor
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Ländler Szilvia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, automatizáció - automatizálás, fájlkezelés, interface, manuális tesztelés, tesztelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:48
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet