Generációk motivációja közötti eltérések vizsgálata a Covid utáni toborzási és kiválasztási folyamatokban az IT piacon

Csizmadia Márk Zoltán (2022) Generációk motivációja közötti eltérések vizsgálata a Covid utáni toborzási és kiválasztási folyamatokban az IT piacon. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csizmadia_Márk_Zoltán_N1HMUR.pdf] PDF
Csizmadia_Márk_Zoltán_N1HMUR.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Csizmadia_Márk_Zoltán.pdf] PDF
BA_O_Csizmadia_Márk_Zoltán.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (297kB)
[thumbnail of Csizmadia Márk Zoltán_bírálat_EE_FLK.pdf] PDF
Csizmadia Márk Zoltán_bírálat_EE_FLK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (163kB)
[thumbnail of BA_B_Csizmadia_Márk_Zoltán.pdf] PDF
BA_B_Csizmadia_Márk_Zoltán.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (62kB)

Absztrakt (kivonat)

Decemberben kezdtem HR gyakornokként dolgozni a Hays Magyarországnál. Kezdetben kisebb feladatokkal foglalkoztam, ám fél év elteltével az IT csapat tagjaként interjúkat bonyolítok le különféle informatikus szakemberekkel. A járvány közben csöppentem bele a toborzásba és meg szeretném érteni, hogy miként hatott a covid az IT piacra, mind munkavégzés, mind tárgyalási pozíció szempontjából. Célom, hogy egyéni szinten vizsgáljam a helyzetet, mert úgy érzem ez a része a legizgalmasabb. Megváltozni látszik a munkavállaló és munkaadó viszonya. Korábban a munkavállalónak küzdenie kellett azért, hogy jó állást találjon, és hálás volt a munkaadónak. Ez a szűk szegmens, ami a programozókat teszi ki, olyan tárgyalói pozícióhoz jutott ebben az intenzív digitalizáció világában, hogy a jobbnál jobb munkalehetőségek közül válogathat. Sőt, a munkaadóknak megállás nélkül kell küzdeniük a dolgozóik elégedettségéért, motiválni kell őket.
Köztük ez is indokolja, hogy megszólításuk a toborzás során nagyon megváltozott. A témát azért tartom aktuálisnak, mert a covid motivációs átalakulásokat eredményezett a munkaerőpiacon, illetve változásokat a toborzásban, kiválasztásban. A motivációs elemek a munkaerőpiacon folyamatos változásban vannak és ezt célszerű generációkra bontani. A toborzás digitalizáció miatt változóban van, de a covid is egy erős lökést hozott. Szakdolgozati témám olyan vállaltoknak lehet iránymutató, amelyek informatikai rendszerekkel és ezekhez szükséges emberi erőforrással foglalkoznak. Kutatásom során egyéni szinten vizsgálódom, tanácsadó kollégáimat kérdezem meg a Hays Magyarország IT divízióban, hogy milyen változásokat észleltek motiváció terén, illetve toborzás, kiválasztásban. Kutatási kérdéseim a következők: Milyen motivációbeli különbségek mutatkoznak a generációk között a munkavégzést és az elhelyezkedést illetően az IT piacon Előbbi különbségek hogyan alakítják a toborzási és kiválasztási stratégiákat a covid után Miután generációk közötti kutatást végeztem, ezért külön-külön és egyben is értelmeztem a kapott adatokat, válaszokat. Elmondható, hogy az IT piacon covid előtti időszakban a pénz a fő motivációs erő, ami covid utáni időszakban sem változott. A generációkat külön vizsgálva érdekes eredmény, hogy az X generációnak a biztonság, stabilitás fontosabb, mint a pénz. Ez a vizsgált időszakokra elmondható. A fiatal generációknál a pénz maradt erős motivációs tényező. Érdekesség, hogy Covid utáni időszakra a társas kapcsolatokat célzó „jó közösség” motivációs elem erősen a háttérbe szorul. Helyette a rugalmas munkaidő került feljebb a home office megjelenésével. Toborzásban, kiválasztásban is változásnak tekinthető az online világra való átállás, a személyes interjúk redukálása. Erősségeknek mondanám a szakirodalmi hátteret, amely gerince volt a kutatásomnak, kutatási kérdéseimnek. A motivációs kutatás komoly alapja volt a dolgozatom megalkotásának és felépítésének. Covid okozta változások komoly hatással volt az IT piacra, amit kihasználva be tudtam mutatni a főbb generációkra lebontva. Korlátoknak tekintettem a kutatási témámhoz kapcsolódó szakirodalmak hiányát, emellett egy olyan problémába ütköztem, hogy igen kevés szakemberrel tudtam beszélni a Hays-en belül, akik 2019 előtt/óta az IT-ban tevékenykednek, mind az öt személy, aki dolgozott korábban és jelenleg is elvállalata az mélyinterjút.Kitekintés során elmondanám hogyan lehetne tovább fejleszteni kutatásomat. Érdemes lenne kvantitatív módszertannal, a jelöltek szemszögéből megvizsgálni a kérdéseket, illetve a vállalaton kívül más fejvadász cég tanácsadóival is mélyinterjút szervezni, akik szintén a két időszakban ott dolgoztak. Az IT egy olyan intenzíven növekvő ágazata a munkaerőpiacnak, hogy érdemes foglalkozni a jövőben vele.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simon Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szendrei-Pál Eszter
Belső
óraadó tanár; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: generációk, informatika, koronavírus-járvány (COVID-19), motiváció, toborzás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:46
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet