Közvetlen munkahelyi vezetők hatása a munkavállalói elkötelezettségre a magyar egészségügyben

Zsanda Bernadett Katalin (2022) Közvetlen munkahelyi vezetők hatása a munkavállalói elkötelezettségre a magyar egészségügyben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Zsanda Bernadett Katalin_KOXY2X.pdf] PDF
Zsanda Bernadett Katalin_KOXY2X.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Zsanda Bernadett Katalin_KOXY2X_szakdolgozati osszefoglalas.pdf] PDF
Zsanda Bernadett Katalin_KOXY2X_szakdolgozati osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (197kB)
[thumbnail of Zsanda Bernadett Katalin.pdf] PDF
Zsanda Bernadett Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (159kB)
[thumbnail of BA_B_Zsanda_Bernadett_Katalin.pdf] PDF
BA_B_Zsanda_Bernadett_Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (348kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban azt vizsgáltam, hogy a magyar állami egészségügyben dolgozók munkahelyi elkötelezettségére milyen hatással van a közvetlen vezetők viselkedése. A jó munkaerő, a kiemelkedően teljesítő szakemberek bevonzása és megtartása minden szervezet számára fontos, mivel az emberi erőforrásnak jelentős szerepe van a versenyképesség növelésében, megőrzésében. A hosszú évek óta jellemző munkaerőhiányra való tekintettel, a magyar egészségügyben ez kardinális problémát jelent. Több kutatás is bizonyítja, hogy Magyarországon egyre nagyobb azon egészségügyi dolgozók száma, akik munkavállalói elégedetlenség okán – akár több tíz éves munkaviszony ellenére – munkahelyet, ezzel egyidőben akár szakmát is váltanak. Figyelembe véve, hogy egy jól képzett, számottevő szakmai tapasztalattal bíró kolléga pótlása jelentős költséggel jár, a nagyobb mértékű fluktuáció pedig a reputációs veszteségen túl akár az alapszintű egészségügyi ellátást is akadályozhatja, fontos megvizsgálni, hogy milyen okokra vezethető vissza ez az emelkedés. Dolgozatomban legelőször a magyar egészségügyi ellátórendszer alapvető működési-, humánpolitikai-, valamint munkaüggyel kapcsolatos jogi sajátosságait mutattam be, mivel meglátásom szerint ezek jelentősen eltérnek a versenyszférában tapasztaltaktól. Figyelembe véve, hogy kutatásom fókuszában a közvetlen vezetők viselkedése és a munkavállalók elkötelezettsége közötti kapcsolat áll, az elméleti háttér bemutatása során kitértem a vezetői szintekre, a különféle vezetési stílusokra, a munkavállalói elkötelezettség modelljeire, valamint a munkavállalók szervezet iránti elkötelezettségének lehetséges forrásaira is. Kutatásom során kérdőívvel és személyes interjúkkal gyűjtöttem adatot, az egészségügyi dolgozók szervezettel kapcsolatos elkötelezettségi szintjére, és a közvetlen vezetővel kapcsolatos elégedettségére vonatkozóan. Az eredmények értékelése során megállapítottam, hogy egyértelmű és szoros kapcsolat van a közvetlen munkahelyi vezetők viselkedése és az egészségügyben dolgozók szervezettel kapcsolatos elkötelezettsége között, azaz a megfelelő, pozitív vezetői magatartás, növeli a dolgozók szervezettel kapcsolatos elkötelezettségét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nikolettiné Virág Edina
Belső
Mesteroktató; Menedzsment Tanszék; PSZK
Tóth Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségügyben dolgozó, egészségügyi dolgozó, elkötelezettség, magyar állami egészségügy, vezetői magatartás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:45
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet