A könyvvizsgálati munkafolyamat bemutatása a tárgyi eszközök és az árbevétel területén

Csernák Nóra (2022) A könyvvizsgálati munkafolyamat bemutatása a tárgyi eszközök és az árbevétel területén. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csernák_Nóra_D29OKA.pdf] PDF
Csernák_Nóra_D29OKA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Csernák Nóra szakdolgozati osszefoglalas.pdf] PDF
Csernák Nóra szakdolgozati osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (200kB)
[thumbnail of Csernák Nóra.pdf] PDF
Csernák Nóra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (184kB)
[thumbnail of Csernák Nóra szakdolgozat bírálat és javaslat.pdf] PDF
Csernák Nóra szakdolgozat bírálat és javaslat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (862kB)

Absztrakt (kivonat)

3 éve dolgozom a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft-nél, mint könyvvizsgálati munkatárs, így szakmai tapasztalatomra támaszkodva választottam ki a szakdolgozatom témáját. Szakdolgozatom témájául a könyvvizsgálati munkafolyamat bemutatását választottam a tárgyi eszközök és az árbevétel területén. Az elmúlt években a munkám során számtalan könyvvizsgálati eljárást megismerhettem. Tapasztalataim során rendkívül érdekesnek találtam ezt a szakmát, ezért döntöttem úgy, hogy a szakdolgozatom témájának is a könyvvizsgálatot választom. Olyan témáról szerettem volna írni, ami a hétköznapi életben is közel ált hozzám, ezért választottam a szubsztantív teszteket. Figyelembe vettem a terület kiválasztása során, hogy melyik témáról tudnék a legnagyobb körben írni és azért is esett a választásom a tárgyi eszközökre és az árbevételekre. Igyekeztem bemutatni a témát érintő szakirodalmak felhasználásával és korábbi tapasztalataim alapján a teszteket. A dolgozatom első részében átfogó képet adtam a könyvvizsgálat történetéről, kapcsolódó szabályozásokról. A következőkben ismertettem a céget, ahol dolgozom, vagyis a Deloitte Kft-t és a választott példa cégemet, amin végig vezettem a tárgyi eszközök és árbevétel tesztelésének folyamatát. Szakdolgozatom központi részében ismertetem a tárgyi eszközökkel kapcsolatos fogalmakat és a választott cégem számviteli politikáját. A tárgyi eszközök tesztelése folyamán részletesen végig vettem folyamatot, kezdve az analitika és főkönyv egyeztetésével, a mozgástábla összeállításával, növekedések és csökkenések vizsgálatával, illetve az átfogó értékcsökkenés és befejezetlen beruházás tesztelésével. Ezután az árbevétel teszttel folyattam és itt is a főkönyv és karton egyeztetésével kezdtem. Majd a tesztelés fajtáit vettem sorra. Kezdve az analitikus teszteléssel, forgalmi egyenlegközlőztetéssel, számlaszintű teszteléssel, teljesítési időszaki ellenőrzéssel folytattam és végül pedig egy szemléletesebb módot mutattam be, az árbevétel és eladott áruk beszerzési értékének összehasonlításával. Végezetül materiális hibát nem találtunk a vizsgált cég általunk vizsgált szekcióiban. Azt gondolom, hogy szakdolgozatomban számos módszertani eszközt bemutattam, melyek a könyvvizsgálati munka során felmerülhet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Tóth Ildikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árbevétel(ek), beszámoló könyvvizsgálata, könyvvizsgálat, könyvvizsgálat folyamata, könyvvizsgálati feladatok, könyvvizsgálati kötelezettség, könyvvizsgálati módszerek, tárgyi eszközök
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:43
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet