A hitelintézeti források által elérhető növekedési lehetőségek a kkv szektor számára Magyarországon

Lóczi Izabella (2022) A hitelintézeti források által elérhető növekedési lehetőségek a kkv szektor számára Magyarországon. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Lóczi_Izabella_F4RWN6.pdf] PDF
Lóczi_Izabella_F4RWN6.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 04..

Download (1MB)
[thumbnail of Aláírt_titkosítási_kérelem.pdf] PDF
Aláírt_titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (494kB)
[thumbnail of BA_O_Lóczi_Izabella.pdf] PDF
BA_O_Lóczi_Izabella.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 04..

Download (206kB)
[thumbnail of Lóczi Izabella.pdf] PDF
Lóczi Izabella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (223kB)
[thumbnail of BA_B_Lóczi_Izabella.pdf] PDF
BA_B_Lóczi_Izabella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a kis- és középvállalkozások szektorába tartozó vállalkozások hitelintézetek által elérhető növekedési lehetőségeit választottam. A mai gazdasági világ mozgató rugóiként is beszélhetünk a szektorról, hiszen, ha a létszámkategóriát vesszük figyelembe a regisztrált vállalkozások 99,94%-a a szóban forgó szektorba tartozik Magyarországon – 2021-es adatokkal számolva. Európai viszonylatban is kiemelkedő helyet tudhatnak magukénak, hiszen ugyanezen szempontokat figyelembe véve 99,82%-a sorolható ebbe a kategóriába a vállalkozásoknak. Magyarországon a vállalkozások fő külső forrásait hitelintézeteken keresztül tudják megszerezni, így a szakirodalmi részben helyet kapott különböző banki termékek ismertetése is, hogy később a kutatásomban megjelenő termékekkel összefüggést tudjak találni. Kiemelt figyelemmel elemeztem a beruházási hitelt és az államilag támogatott hiteleket, mivel feltevésem volt, hogy ez a két típus van jelen leginkább a vállalkozások növekedésénél.Kutatásom mélyinterjúkon keresztül zajlott, hiszen a mélyebb összefüggések érdekében egy szélesebb képet kellett kapnom a vállalkozásokról. Nyolc vállalkozás ügyvezetőjével folytattam interjút kiemelt figyelmet fordítva a sokszínűségre, ezáltal mind méretileg, mind tevékenységileg különböző cégeket kerestem fel. Az interjúk végeztével végül két csoportra osztottam a megkérdezett vállalkozásokat, ugyanis az eredmények kezelhetősége szempontjából jobbnak véltem méretileg elkülöníteni őket. Így létrejött az első csoport, amelynél a kisebb vállalkozásokat elemeztem és a második csoport, ahova csak középvállalkozások kerültek. A második csoport a kutatási kérdésemből adódóan nagyobb figyelmet kapott, hiszen mindegyik vállalkozás 1 milliárd forintot meghaladó árbevétellel és olyan befejezett beruházásokkal rendelkezik, amelyek vizsgálata relevánsabb a kutatásom szempontjából. Kutatásom során főként azt vizsgáltam, hogy mely hitelintézeti termékek nyújtják a legnagyobb növekedési lehetőséget a kkv szektorban működő vállalkozásoknak. Kerestem azokat a tényezőket is, amelyek egy nagyobb beruházás vagy fejlesztés létrejöttét lehetővé tették. Az első csoport esetében, mivel nagyobb beruházások nem történtek, így az azt kiváltó okokat elemeztem és a jövőbeli növekedések lehetőségét vizsgáltam. A második csoport esetében a beruházások vizsgálatára helyeztem hangsúlyt, ugyanis ezek a vállalkozások számos, több száz milliós beruházáson estek át.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csongrádi Gyöngyi
Belső
főiskolai docens; Üzleti Gazdaságtan Tanszék; PSZK
Halmos Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: banki hitelezés, beruházás(ok), hitelintézeti termékek, kis- és középvállalkozás - KKV, növekedés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 09:43
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 09:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet