Adatmodellezés a gyakorlatban banki adattárházi környezetben

Antal Fanni Eszter (2022) Adatmodellezés a gyakorlatban banki adattárházi környezetben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Antal_Fanni_Eszter_ZQQ9TK.pdf] PDF
Antal_Fanni_Eszter_ZQQ9TK.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 12..

Download (984kB)
[thumbnail of Titkositasi_kerelem_ZQQ9TK.pdf] PDF
Titkositasi_kerelem_ZQQ9TK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (261kB)
[thumbnail of BA_O_Antal_Fanni_Eszter.pdf] PDF
BA_O_Antal_Fanni_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 12..

Download (157kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_AntalFanniEszter_külső konzulens.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_AntalFanniEszter_külső konzulens.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (393kB)
[thumbnail of biralat_Antal_Fanni_Eszter.pdf] PDF
biralat_Antal_Fanni_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (349kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájául az adattárházakat és az adatmodellezést választottam, mindezt banki környezetben vizsgáltam. A dolgozatom célja, hogy bemutassam az olvasónak az adattárházak világát és az adatmodellezést, betekintést nyújtok a CIB Banknál működő adattárházba is. Ezen felül a kutatási részben hipotéziseként megfogalmazom, hogy kialakítható olyan adattárház karbantartási ezen belül az úgynevezett „takarítási” folyamat, amellyel a fizikai és meta modellek konzisztenciája fenntartható. A kutatásom középpontjában az adattárház karbantartás témája állt. Részleteztem a CIB Bank adattárházában létrehozott adatmodellekkel kapcsolatban felmerülő hibajelenségeket, ezeknek előfordulási gyakoriságát, területét, amiket különböző szempontok szerint készített, saját készítésű diagramok segítségével szemléltettem. Ismertettem, hogy ezeket a rendellenességeket manuálisan, hogyan javítottam ki. Ezt követően a hibák automatizált javítására koncentráltam, ebben a részben az inkonzisztenciák megszűntetésére kialakított programot mutattam be, majd a konzisztencia megteremtésére létrehozott kódot írtam le. Dolgozatom zárásaként olyan javaslatokat fogalmaztam meg, amelyek segítségével a jövőben elkerülhetők lehetnek az ilyen jellegű hibák és lehetővé válik a kialakított konzisztencia megtartása. A dolgozatom elsődleges kutatási módszeréül az empirikus kutatási eljárást választottam, hiszen a CIB banknál vagyok gyakornok, és a saját élményeim és tapasztalataim feldolgozásával szeretném gondolataimat átadni. Ugyanakkor kutatásom a munkahelyem által rendelkezésemre bocsátott belső adatok és dokumentációk másodelemzésére is épül. A modellek karbantartásához először meg kellett tanulnom a modellezés folyamatát, áttanulmányozni az erre vonatkozó szabályzatokat, befogadni a kollégák sok év alatt szerzett tapasztalati úton szerzett ismereteit. A kutatás során arra a megállapításra jutottam, hogy lehetséges automatizált megoldást bevezetni a modellek és a meta adatok közti inkonzisztencia megszüntetésére, amelynek egy általam kidolgozott módszerét a tanulmány során aprólékosan bemutattam. Úgy ítélem meg, hogy a dolgozat kutatási része markánsan rámutatott arra a problémára, amelyet a modellek és a metaadatok közti inkonzisztencia előfordulása jelenthet. Ennek köszönhetően kijelenthető, hogy a téma relevanciája egyértelmű. Összességében kijelenthető, hogy a dolgozat kutatási része igazolja a célkitűzés során megfogalmazott feltételezést, továbbá megoldást kínál annak automatizált megvalósítására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kóspál Eszter Sára
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Mészáros György
Belső
Mesteroktató; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatmodell(ek), adatmodellezés, adattárház, banki adattárház, karbantartás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 15:41
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 15:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet