A Tama Hungary Kft. versenyképességének vizsgálata az ellátási- és az értékláncon keresztül

Tóth Roxána (2021) A Tama Hungary Kft. versenyképességének vizsgálata az ellátási- és az értékláncon keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A Tama Hungary Kft. versenyképességének vizsgálata az ellátási- és az értékláncon keresztül.pdf] PDF
A Tama Hungary Kft. versenyképességének vizsgálata az ellátási- és az értékláncon keresztül.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (477kB)
[thumbnail of A Tama Hungary Kft. versenyképességének vizsgálata az ellátási- és az értékláncon keresztül - Összefoglalás.pdf] PDF
A Tama Hungary Kft. versenyképességének vizsgálata az ellátási- és az értékláncon keresztül - Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (522kB)
[thumbnail of SKM_C30822051111370.pdf] PDF
SKM_C30822051111370.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (169kB)
[thumbnail of Tóth Roxána-gm.pdf] PDF
Tóth Roxána-gm.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (508kB)

Absztrakt (kivonat)

Az ellátási lánc, mint fogalom közel 40 éves múltra tekint vissza, viszont az egyik területe, a logisztika már az ókorban is jelen volt. Kezdetben olyan hadászatot támogató folyamatokat alakítottak ki, amelyek biztosították a katonák élelmezését, szállását és fegyverkezését. Gondoskodni kellett ezek szállítási és raktározási folyamatairól, illetve a készletellenőrzésekről. A kereskedelemben is nagy szereppel bírt, új útvonalak kiépítésével olyan területek is elérhetővé váltak, amelyek értékes erőforrásokban voltak gazdagok. A selyemút létrejöttével megindult a nagyobb távú kereskedelem, amely alapos szervezést igényelt. Nagyot ugorva az időben, a XIX. század végére már megjelent az autó és a teherautó, amelyek a logisztikát teljesen átreformálták. A szállítási technológiák fejlődésével és elterjedésével a kereskedelem felgyorsult és a szállítási költségek pedig jelentősen csökkentek. Ezekkel párhuzamosan lehetőség nyílt a hatékonyabb együttműködésre a kereskedelmek között, a XX. század végére kialakultak a modern ellátási láncok, melynek kutatása és optimalizálása a mai napig is jelentős figyelmet kap. A dolgozatom első felében a szakirodalomra támaszkodva bemutatom az ellátási lánc és az értéklánc elméleti hátterét. Áttekintem, hogy hogyan valósulnak meg a hatékonyságra törekvő stratégiák az ellátási lánc folyamatain keresztül, illetve hogyan lehet mindezt gazdaságosan elérni. Az értéklánc kapcsán pedig azt mutatom be, hogy mik az értékek és hogyan jön létre az értékteremtési folyamat. Végül pedig a két láncot hasonlítom össze, miben különböznek, illetve egyeznek. Az elméleti rész alapján a dolgozatom második felében esettanulmányon keresztül is szemléltetem az ellátási- és értéklánc gyakorlati megvalósításait. A dolgozatom célja, hogy megvizsgáljam a Tama csoport, illetve leányvállalatának a Tama Hungary Kft. versenyképességét. A kutatásom során kvalitatív módszereket alkalmaztam. Mélyinterjús beszélgetések alkalmával olyan kérdésekre kerestem a választ, hogy milyen intézkedéseket és stratégiákat vitt véghez, hogy kiemelkedjen a konkurensei közül és előnyös helyen szerepeljen a piacon. Az összegyűjtött adatok alapján Porter-elemzéssel és honlapkutatással felmértem a Tama, illetve a versenytársak helyzetét, SWOT-elemzéssel megvizsgáltam a vállalatra kiterjedő belső és külső tényezőket, STEEP-elemzéssel pedig a makrokörnyezetét. Azért erre a témára esett a választásom, mert szerettem volna jobban megérteni az ellátási láncot és az értékláncot, illetve a kettő közötti kapcsolatot remélve, hogy a későbbiekben képes leszek kamatoztatni a dolgozat alatt összegyűjtött ismereteimet. Úgy érzem, hogy a járvány alatt megfigyelt ellátási láncok akadozása kiemelten aktualitásba helyezte ennek a témának a relevanciáját.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Győrfi Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kozma Tímea
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ellátási lánc - ellátó hálózat, gazdasági verseny, lean alapelvek, versenyképesség, versenystratégia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 15:28
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 15:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet