Egy adónem megszűnése: a kisadózó vállalkozások tételes adójának megszűnésének hatásai a mikro-, kis- és középvállalkozásokra

Borics Csenge (2023) Egy adónem megszűnése: a kisadózó vállalkozások tételes adójának megszűnésének hatásai a mikro-, kis- és középvállalkozásokra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Borics_Csenge_AG90J5.pdf] PDF
Borics_Csenge_AG90J5.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Borics_Csenge.pdf] PDF
BA_O_Borics_Csenge.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (316kB)
[thumbnail of Borics Csenge_BSCN_bírálat és kérdés.pdf] PDF
Borics Csenge_BSCN_bírálat és kérdés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (849kB)
[thumbnail of BA_B_Borics_Csenge.pdf] PDF
BA_B_Borics_Csenge.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban helyezték hatályba, ezt követően fennállásának közel 10 évében az egyik legnépszerűbb adózási formává nőtte ki magát a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban. Körülbelül 460 ezer vállalkozás választotta ezt az adónemet, főként azért, mert alacsony adóteher mellett biztosított nagyon egyszerű adminisztrációs kötelezettségeket az adózók számára. Sok évig nem nyúltak a jogalkotók ehhez az adónemhez, éveken át ugyanazon kondíciók mellett választhatták a vállalkozások, amikkel végül sokan visszaéltek. 2021-ben szigorítottak rajta, de ez sem hozta a kívánt eredményt, ezért végül 2022. augusztus 31-ével hatályon kívül helyezték a régi katát, és új feltételekkel a kisadózó vállalkozók tételes adója váltotta fel, aminek rendszerébe viszont sok korábbi katás nem fért bele.Szakdolgozatomban azt vizsgáltam, hogy a régi kata megszűnése után a vállalkozások milyen adózási alternatívákból választhatnak, illetve, hogy ezek a lehetőségek mennyiben jelentenek más adófizetési és adminisztrációs kötelezettséget. A kutatásom során kitértem arra is, hogy milyen tényezők befolyásolhatták a jogalkotókat azon döntésükben, hogy megszüntetik a katát annak kedvező formájában, valamint, hogy milyen következményei lehetnek ennek a gazdaságra és a könyvelőszakmára. Annak érdekében, hogy ne csak szakirodalmakból tájékozódjak, kérdőíves felmérést is végeztem a korábbi kata alanyok körében, melynek eredményéből kiderült, hogy a legtöbb volt adóalany továbbra is az egyszerűbb adózási formákat részesíti előnyben, de ennek ellenére is jelentősen nőttek az adminisztrációval kapcsolatos teendőik, és sokak jelentősen rosszabbul jártak anyagilag az új választott adónemmel. A kérdőív eredményei azt is kimutatták, hogy a régi kata megszűnése nem eredményezte a vállalkozások tevékenységének nagy volumenű megszüntetését.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Ténai Rita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adminisztráció, adó, adóalanyok, kérdőíves felmérés, kis- és középvállalkozás - KKV, megszűnés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:52
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet