A koronavírus okozta válsághelyzet krízismenedzsmentje néhány vállalat szemszögéből

Fibi Máté (2023) A koronavírus okozta válsághelyzet krízismenedzsmentje néhány vállalat szemszögéből. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fibi_Máté_DY5T5P.pdf] PDF
Fibi_Máté_DY5T5P.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 11..

Download (955kB)
[thumbnail of Flora_Nova_Titkositasi_kerelem_Fibi_Máté.pdf] PDF
Flora_Nova_Titkositasi_kerelem_Fibi_Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (193kB)
[thumbnail of BA_O_Fibi_Máté.pdf] PDF
BA_O_Fibi_Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 11..

Download (199kB)
[thumbnail of Fibi Máté.pdf] PDF
Fibi Máté.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (263kB)
[thumbnail of BA_B_Sárkány_Katalin.pdf] PDF
BA_B_Sárkány_Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (210kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a koronavírus okozta válsághelyzet krízismenedzsmentje, az általam vizsgált hat vállalat szemszögéből. A dolgozat elején egy rövid bevezető olvasható a téma fontosságáról. Ezt követően bemutatom az általam meghatározott célokat, valamint az ahhoz kapcsolódó kutatási kérdéseket. Szekunder kutatásom dokumentum elemzést tartalmaz, amely során a kiválasztott forrásokból mutattam be a téma elméleti hátterét. A bevezetést követően a krízis fogalmával foglalkoztam. Megvizsgáltam a krízis tipológiájának szakirodalmi áttekintését, valamint az alapelveit. A válság okainak, időhorizontjainak taglalása fontos információkat nyújtott a megértésben. A 3. fejezetben megismerkedtem a krízismenedzsment és kríziskommunikáció fontosabb elemeivel. A válságterv felépítése segítségemre a gyakorlati esettanulmány elvégzésében. A gyakorlati részt tekintve kutatásaimat leginkább az általam végzett primer kutatásokra alapoztam, amely során egy félig strukturált interjút készítettem el a vállalatok vezetőivel, menedzsereivel. Az interjú során bemutatták a vállalatot, majd ezt követően kitértek azokra a válsághelyzetekre, amelyekkel az elmúlt időszakban kénytelenek voltak foglalkozni. A pandémia okozta válsághelyzet pontosan ilyen krízis volt számukra. Részletesen elmondták, hogy milyen felkészületi munkálatok zajlottak le, hogyan élték meg a fennálló helyzetet, valamint végezetül, hogy miképpen lábaltak ki belőle. Az interjú során kapott fontos információkat leírtam, majd összehasonlítottam őket. A hat bemutatott vállalat különböző irányzatokban munkálkodik, valamint a nagyság, szervezeti felépítés is eltér, ezért mindegyikre máshogy hatott a válság. A gyakorlati esettanulmány során leginkább arra voltam kíváncsi, hogy hány vállalat rendelkezik kidolgozott válságtervvel. Ezek száma merőben eltér az általam hittől. A cégek túlnyomó többsége inkább az operatív intézkedéseket preferálta a válsághelyzet alatt. A leírást követően elvégeztem négy vállalkozás SWOT elemzését, valamint rögzítettem egy általános válságtervet, amely segítségére lehet a vállalatoknak. Ezt követően megfogalmaztam javaslataimat és következtetéseimet a kutatási kérdéseket illetően. Végezetül pedig szakdolgozatom összefoglalójában egy fejezet alatt rögzítettem az általam fontosnak vélt dolgokat, valamint a végén egy rövid kritikát is megfogalmaztam a vállalatok krízismenedzsmentjével szemben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Marcsa Attila
Belső
Mesteroktató; Menedzsment Tanszék; PSZK
Sárkány Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: koronavírus-járvány (COVID-19), vállalati válság, válságkezelés, válságkommunikáció, válságmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:52
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet