Családi vállalkozások utódlása a mezőgazdaságban, ennek kihívásai és az átadásra való felkészítés

Beszteri Réka (2023) Családi vállalkozások utódlása a mezőgazdaságban, ennek kihívásai és az átadásra való felkészítés. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Beszteri_Reka_CNH6H4.pdf] PDF
Beszteri_Reka_CNH6H4.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of BA_O_Beszteri_Reka.pdf] PDF
BA_O_Beszteri_Reka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (311kB)
[thumbnail of BA_B_Beszteri_Reka.pdf] PDF
BA_B_Beszteri_Reka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (350kB)
[thumbnail of Beszteri Réka.pdf] PDF
Beszteri Réka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (168kB)

Absztrakt (kivonat)

A családi vállalkozások alapjában véve jelentős százalékát adják gazdaságunknak, és különösen jó tulajdonságuk, hogy a tapasztalat és a tudás generációról generációra öröklődik és ezek az értékek minden átadásnál bővülnek. Ez hasonlóképp elmondható a családi gazdaságokról is, amik nem mellesleg hazánk élelmiszergazdálkodását és a vidék fejlődését, sokszínűségét is támogatják. Ezek a gazdaságok vidéken, sokszor az ott élő lakosságot is bevonva (ezzel munkahelyet is teremtve), a helyi turizmus fellendítéséhez is hozzájárulhatnak különböző kikapcsolódást ígérő programokkal és lehetőségekkel. A rendszerváltás hatására egyébként a családi vállalkozások száma is jelentősen gyarapodott, aminek mostanra az lett az eredménye, hogy az akkortájt alapult cégek a generációváltás küszöbén állnak, így fontos, hogy a folyamat megtervezett legyen, megfelelő felkészülésben részesüljön a következő vezető és ne vesszen el egy élet munkája. Azon túl, hogy a váltás után bukik el egy vállalkozás, a mezőgazdasági területeken létrejött családi vállalkozásokat az elöregedés veszélye is fenyegeti, így még égetőbb az utódlás témája napjainkban. A téma feldolgozásához szekunder és primer kutatást is végeztem. A szekunder kutatásban egyaránt magyar és idegennyelvű szakcikkek, publikációk és könyvek is felhasználásra kerültek. Ezeken túlmenően, olyan statisztikai adatokra is támaszkodik a dolgozatom, amik korábban a magyar gazdaságokról készültek. A szakirodalom áttekintését követően a kutatásom primer részének eredményeinek bemutatásával folytatom a dolgozatomat. Az empirikus kutatásom kvalitatív megvalósítása során 7 gazdaság vezetőjével volt alkalmam félig strukturált mély interjúk keretin belül megismerkedni. Az interjú vázlatos kérdéssorát minden vezetőnek pár nappal a beszélgetés előtt elküldtem, ennek az előnyét más sem mutatta, mint hogy az interjúk alanyai nem a helyszínen szembesülve próbálták összeszedni gondolataikat, hanem sokan már egy pár előre összeírt jegyzettel gyorsították meg a folyamatot. Telefonon, vagy Microsoft Teams-en keresztül video hívás formájában, mindenkivel egy 30-50 perces beszélgetésben volt részem. A kutatásom célja, hogy választ találjak kérdéseimre, amikből kiderülhet, hogy hogyan zajlik az egyes vállalkozásokban az utód felkészítése, mennyire tudatosak ezzel kapcsolatban, milyen nehézségekkel járhat a folyamat és hogy a generációk közötti különbség mekkora szerepet játszik ennek a menetében. Kutatásomban tehát 7 családi gazdaság vezetőjével, az összeírt kérdéseimen végighaladva vezettem az interjúimat, viszont ezt úgy tettem, hogy amennyire tudtam, az egyes eseteknek megfelelő relevanciával alakítottam a kérdéssort.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hársfalvi Tímea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Réthi Gábor
Belső
főiskolai docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi gazdaság(ok), családi vállalkozások, mezőgazdasági vállalkozások, utódlás, utódválasztás, vállalkozás átadás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:51
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet