A sportpszichológia módszereinek beépítése egy KKV-s vállalkozó életébe

Dudevszky Noémi (2023) A sportpszichológia módszereinek beépítése egy KKV-s vállalkozó életébe. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Dudevszky Noémi_GZJV7U.pdf] PDF
Dudevszky Noémi_GZJV7U.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Dudevszky_Noémi.pdf] PDF
BA_O_Dudevszky_Noémi.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (191kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2020-szeptembertol-signed.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2020-szeptembertol-signed.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (283kB)
[thumbnail of dudevszky_noemi_GZJV7U.pdf] PDF
dudevszky_noemi_GZJV7U.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (306kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a KKV-s, vezetői szerepet betöltő vállalkozók számára a sportpszichológia beépítése, mint komplexebb elakadásaik, és belső akadályaik ledöntésére szolgáló megoldási lehetőség.A téma kifejtésével főbb célom, hogy egy újabb módszer alkalmazásának lehetőségét vessem fel a vállalkozók számára kutatásom eredményeivel. Ahhoz, hogy megtudjam a sportolóknál alkalmazott sportpszichológia beépíthető-e a vállalkozók életébe, először tudnom kellett mennyire mondható azonosnak a két terület.A szekunder kutatás során szakirodalmakban megismertem a vizsgált területek: vállalkozók, sportolók jellemzőit, valamint felületesebben a sportpszichológia és coaching módszerét, hogy tisztában legyek a lehetséges eltérésekkel és egyezésekkel a területeken belül.A primer kutatásban interjúkat készítettem KKV-s vezető vállalkozókkal, intenzíven és/vagy versenyszerűen sportolókkal, sportpszichológusokkal, valamint coach-okkal. Az alanyoknál olyan azonos témák kerültek kifejtésre, mint a vállalkozói és sportolói területen belül a siker és bukás fogalma, valamint a felmerülő nehézségek és konfliktushelyzetek. Ezen témákban szintén egyezéseket és eltéréseket kutattam annak érdekében, hogy összemérjem a vállalkozói és sportolói mentalitás, valamint megélt nehézségeik, miben egyeznek és különböznek egymástól. Emellett az interjúk során felmértem a vállalkozók nyitottságát a sportpszichológia, és a sportpszichológussal való együttműködés iránt. Továbbá sportpszichológus alanyimat szintén megkérdeztem arról, működnének-e együtt vállalkozó ügyfelekkel.A kutatás eredménye, hogy az általam interjúztatott vállalkozó alanyok nyitottak a sportpszichológiára, valamint mind a sportpszichológus és vállalkozó alanyok az egymással való együttműködésre.A kikutatott egyezések és eltérések sportolók és vállalkozók között, valamint a vállalkozók által szimpatikusnak vélt sportpszichológiai módszerek és témakörök, mind egy jó kiindulási alapot alkothatnak az együttműködés megvalósulásához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szűcs Endre
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva
Belső
főiskolai docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: coaching, interjúk, kis- és középvállalkozás - KKV, kis- és középvállalkozások, sport, vállalkozás, vállalkozó(k)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:51
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet