Koronavírus-járvány és járványügyi intézkedések gazdasági hatásai - Hatástanulmány a Volta Energy Solutions Hungary Kft.-nél

Kiss Tamara (2023) Koronavírus-járvány és járványügyi intézkedések gazdasági hatásai - Hatástanulmány a Volta Energy Solutions Hungary Kft.-nél. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Kiss Tamara_szakdolgozat BGE 20221205-final.pdf] PDF
Kiss Tamara_szakdolgozat BGE 20221205-final.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 05..

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (42kB)
[thumbnail of Biralat-KissT-SzTK-AG2022dec.pdf] PDF
Biralat-KissT-SzTK-AG2022dec.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (224kB)
[thumbnail of Kiss Tamara.pdf] PDF
Kiss Tamara.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (414kB)

Absztrakt (kivonat)

Magyarország az utóbbi pár évben akkumulátorgyártó-nagyhatalommá vált. A világ legnagyobb akkumulátorgyártói sorra hozzák a beruházásaikat hazánkba, és velük együtt megjelennek az ázsiai beszállítók. Ez azzal magyarázható, hogy a hazánkban tevékenykedő ázsiai nagyvállalatok saját, távolkeleti beszállítói körrel rendelkeznek, csak kis mértékben támaszkodnak a magyar cégekre az itteni működésük során. A beszállítói kapcsolatok hiányát gyengeségnek és kockázatnak lehet tekinteni egy járvány okozta válsághelyzetben, abból a szempontból, hogy a megvalósult külföldi tőkebefektetések csak alacsony fokon épülnek be regionális ellátási láncba. A pandémia minden területen, így a gyártói ellátási láncokban is éreztette a hatását. Nemvárt keresletnövekedés meghaladta a kínálatot, és a készletek kifogynak, a cégek próbálták a rosszul felmért igényeket és kapacitást korrigálni, amely jelentősen megterhelte a teljes ellátási láncot és beszerzési folyamatot. A világjárvány rámutatott, hogy alternatív, több beszállítóval nem rendelkező vállalatok milyen könnyen kerülhetnek nehéz helyzetbe, ha az ellátási láncukban zavar történik. Kutatásomban forráselemzéssel és interjúk révén azonosítottam a vírushelyzet okozta kockázatokat egy magyar vállalkozásnál, a Volta Energy Solutions Hungary Kft.-nél. Célom az volt, hogy mélyebb képet kapjak egy magyarországi autóipari beszállító helyzetéről, a járvány és a válság vállalatra gyakorolt hatásairól, krízisre való reagálóképességéről, működésbeli fennakadásairól, piaci helyzetéről, ellátási láncáról, valamint feltárjam, hogy a pandémiai okozta nehézségekből milyen tanulság, üzletmenet folytonossági stratégia következik. A kutatásaim szerint a Volta Energy Solutions Hungary Kft. működésében komoly problémákat eredményeztek a következő tényezők: a gyártáshoz direkt vagy indirekt módon kapcsolódó alapanyagok, termékek és szolgáltatások drágulása; az akadozó ellátási láncok, a járvány elleni védekezés költségei. A vállalkozást három nagy feladatot elé állította a járvány beszerzési területen: biztonságos működés biztosítása a beszerzések átalakításával (kevesebb just-in time beszerzés), a kieső beszállító pótlása új beszerzési csatornák feltárásával, erősebb partneri kapcsolatok kialakítása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Beszerzés és értékesítés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Andrási Gábor
Külső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Hrabovszki Ágnes Zsuzsa
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: akkumulátorgyártás, autóipar, beszerzés, koronavírus-járvány (COVID-19), nemzetközi logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:41
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet