Elektromos járműipari beruházások Magyarországon - Hatástanulmány a Volta Energy Solutions Hungary Kft-ről

Cziglán Alexa (2023) Elektromos járműipari beruházások Magyarországon - Hatástanulmány a Volta Energy Solutions Hungary Kft-ről. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Cziglán Alexa_Szakdolgozat_2022.pdf] PDF
Cziglán Alexa_Szakdolgozat_2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 05..

Download (1MB)
[thumbnail of Cziglán Alexa nyilatkozat.pdf] PDF
Cziglán Alexa nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (40kB)
[thumbnail of Biralat-CziglanA-SzTK-AG2022dec.pdf] PDF
Biralat-CziglanA-SzTK-AG2022dec.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (224kB)
[thumbnail of Külső konzulensi bírálat.pdf] PDF
Külső konzulensi bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (68kB)

Absztrakt (kivonat)

Köszönhetően az utóbbi években mind a különböző sajtóorgánumokból, mind pedig a munkán során szerzett információknak és tapasztalásoknak, a dolgozatom hipotéziseként az elektromos járműipari beruházások megkérdőjelezhetetlen dominanciáját fogalmaztam meg a Magyarországon megvalósuló külföldi beruházásokat illetően. Feltételezésem szerint a hipotézisem megerősítésére – ugyanakkor felkészülve annak esetleges kutatás közbeni megcáfolására – a különböző alfejezetekben kérdéseket fogalmaztam meg, amelyek nem korlátozódnak kizárólag a magyarországi beruházások körül járására, hanem sokkal tágabb értelemben próbálja feltérképezni a globális rézpiac tendenciáit az alapanyagellátás biztosításától kezdve egészen a globális politikai kihívásokig, ezáltal felmérve az elektromos járműipar jövőbeni kilátásait, amelyek természetszerűleg hatással lesznek a Magyarországon megvalósuló elektromos autóipari beruházásokra jövőjére, valamint a további befektetésekre is. A szakdolgozatom első fejezetében szakirodalom segítségével szerettem volna körül járni a globális elektromos járműipart. Az elektromos járműipar dinamikus, gyorsan változó és állandó fejlődésben lévő jellege okán forrásaim többségét az utóbbi 4-5 évben online felületen is elérhető szaklapok, piackutatások, publikációk, tanulmányok és cikkek képzik. A második fejezetben, ahogy a címe is indikálja Magyarország elektromos járműiparban betöltött egyre erősödő nemzetközi szerepkörének okára szerettem volna választ kapni. Célom volt feltárni, mit is jelent a médiában olyan sokat hangoztatott új külpolitikai stratégia, a Keleti nyitás politikája és megvizsgálni annak céljait, gyakorlati eszközeit, továbbá a gyakorlatban szemléltetni az új orientáció eredményességét a Magyarországon megvalósuló külföldi beruházások révén. A dolgozatom harmadik és egyben utolsó fejezetében az elektromos járműipar ellátási láncába zöldmezős beruházásként frissen becsatlakozó vállalatról készült hatástanulmányon keresztül szerettem volna választ kapni arra, hogy milyen lehetőségekkel és kihívásokkal kell szembenéznie egy új piaci szereplőnek, egy dél-koreai transznacionális vállalat miért éppen Magyarországot választja a beruházásának színhelyéül vagy épp milyen stratégiák alkalmazása révén küzd meg a Volta a pandémia és orosz-ukrán háború okozta beszerzési, szállítmányozási és értékesítési nehézségekkel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Beszerzés és értékesítés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Andrási Gábor
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Kovács Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: beruházás, elektromos járműipar, koronavírus-járvány (COVID-19), Magyarország, rézfólia gyártás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:40
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet