Fenntartható élelmiszerfogyasztás fogyasztói elfogadása

Sziva Petra (2023) Fenntartható élelmiszerfogyasztás fogyasztói elfogadása. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SzivaPetra_szakdolgozat.pdf] PDF
SzivaPetra_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of interjú_melléklet.pdf] PDF
interjú_melléklet.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (116kB)
[thumbnail of Sziva Petra szakdolgozat külső értékelés.pdf] PDF
Sziva Petra szakdolgozat külső értékelés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (167kB)
[thumbnail of Sziva Petra bírálat 2023 január.pdf] PDF
Sziva Petra bírálat 2023 január.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (472kB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszer fogyasztás életünk egyik legrohamos változó területe: szinte naponta tapasztalt meg egy-egy új étrendi irányzatot, heti is olvashatunk a táplálkozástudomány területén publikált új kutatási eredményeket, amelyek sokszor gyökerestül formálják véleményünket az egyes élelmiszerekkel kapcsolatban. részt van néhány olyan globális jelenség, például a globális felmelegedés, amely az étkezésünk mellett, életünk minden területen nagy befolyással bír. A világ népessége az elmúlt 40 évben közel a duplájára növekedett (2,5 milliárd fővel), mint az emberi faj kialakulásától 1990-ig eltelt idő alatt összesen. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-ben mintegy 9 milliárd ember él majd a Földön, azaz 50%-kal több, mint 2000-ben. Ezzel a jelenlegi létszámhoz szükséges 34%-kal több fogyasztót kell majd elegendő, tápláló és biztonságos élelmiszerrel ellátni. A Föld népességének nagyütemű gyarapodása felveti azt a kérdést, hogy milyen lehetőségek vannak az élelmiszer-termelés növelésére az elegendő mennyiség érdekében. Korábban, hogy a Föld akár 10 milliárd embert is el tud látni megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerekkel, 1950-től dinamikusan nőtt a világ élelmiszertermelése. A gyors ütemű növekedéshez hozzájárul a műtrágyák és a növényvédő-szerek használata, a jól kidolgozott öntözött területek növekedése, a mezőgazdasági földművelésbe fogott területek mennyiségi növekedése amit sajnálatos módon az esőerdőink is megszenvedtek. A növekedést elősegítő tényezők azonban a 90-es évekre szinte teljesen kimerültek és egyre inkább jelentkezik az élelmiszer-termelés növekedési ütemének csökkenésében. [MEDVÉNÉ 2013]. Az élelmiszer-fogyasztás tendenciáit vizsgálva, az elmúlt pár évben változás következett be az élelmiszer-fogyasztás mennyiségében és szerkezetében is. Szakirodalmakból megtudhattuk, hogy megnőtt az erőforrásokat jobban igénybevevő termékek fogyasztása az Európai Unió területén. A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Szakirodalmakból megtudhattuk, hogy megnőtt az erőforrásokat jobban igénybevevő termékek fogyasztása az Európai Unió területén. A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Szakirodalmakból megtudhattuk, hogy megnőtt az erőforrásokat jobban igénybevevő termékek fogyasztása az Európai Unió területén. A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ,

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hevér Károly
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kovács Ildikó
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszer, élelmiszerfogyasztás, fenntartható fejlődés, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:05
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet