Sziva Petra (2023) Fenntartható élelmiszerfogyasztás fogyasztói elfogadása. Külkereskedelmi Kar.
PDF
SzivaPetra_szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
interjú_melléklet.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (116kB) |
|
PDF
Sziva Petra szakdolgozat külső értékelés.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (167kB) |
|
PDF
Sziva Petra bírálat 2023 január.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (472kB) |
Absztrakt (kivonat)
Az élelmiszer fogyasztás életünk egyik legrohamos változó területe: szinte naponta tapasztalt meg egy-egy új étrendi irányzatot, heti is olvashatunk a táplálkozástudomány területén publikált új kutatási eredményeket, amelyek sokszor gyökerestül formálják véleményünket az egyes élelmiszerekkel kapcsolatban. részt van néhány olyan globális jelenség, például a globális felmelegedés, amely az étkezésünk mellett, életünk minden területen nagy befolyással bír. A világ népessége az elmúlt 40 évben közel a duplájára növekedett (2,5 milliárd fővel), mint az emberi faj kialakulásától 1990-ig eltelt idő alatt összesen. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-ben mintegy 9 milliárd ember él majd a Földön, azaz 50%-kal több, mint 2000-ben. Ezzel a jelenlegi létszámhoz szükséges 34%-kal több fogyasztót kell majd elegendő, tápláló és biztonságos élelmiszerrel ellátni. A Föld népességének nagyütemű gyarapodása felveti azt a kérdést, hogy milyen lehetőségek vannak az élelmiszer-termelés növelésére az elegendő mennyiség érdekében. Korábban, hogy a Föld akár 10 milliárd embert is el tud látni megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerekkel, 1950-től dinamikusan nőtt a világ élelmiszertermelése. A gyors ütemű növekedéshez hozzájárul a műtrágyák és a növényvédő-szerek használata, a jól kidolgozott öntözött területek növekedése, a mezőgazdasági földművelésbe fogott területek mennyiségi növekedése amit sajnálatos módon az esőerdőink is megszenvedtek. A növekedést elősegítő tényezők azonban a 90-es évekre szinte teljesen kimerültek és egyre inkább jelentkezik az élelmiszer-termelés növekedési ütemének csökkenésében. [MEDVÉNÉ 2013]. Az élelmiszer-fogyasztás tendenciáit vizsgálva, az elmúlt pár évben változás következett be az élelmiszer-fogyasztás mennyiségében és szerkezetében is. Szakirodalmakból megtudhattuk, hogy megnőtt az erőforrásokat jobban igénybevevő termékek fogyasztása az Európai Unió területén. A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Szakirodalmakból megtudhattuk, hogy megnőtt az erőforrásokat jobban igénybevevő termékek fogyasztása az Európai Unió területén. A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Szakirodalmakból megtudhattuk, hogy megnőtt az erőforrásokat jobban igénybevevő termékek fogyasztása az Európai Unió területén. A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, A hús- és gyümölcsfogyasztás és palackozott italok inkább bekerültek a közt és egyszerűségükből egyre inkább divatossá váltak. Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ, Ha összevetjük az európai és a magyar lakossági fogyasztást a szakirodalmak alapján, akkor láthatjuk, hogy bizonyos élelmiszer-kategóriák esetében az európai ellentétek tendenciáját tapasztaljuk, a hazai élelmiszer-fogyasztási szintje és eredményes környezetterhelése elmarad az európaitól. A kelet-közép-európai lakosság gyümölcse, hal, sajt fogyasztása mintegy fele az EU 15-ös fogyasztásának [VETŐNÉ,
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Marketing Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | élelmiszer, élelmiszerfogyasztás, fenntartható fejlődés, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Ápr. 20. 14:05 |
Utolsó módosítás: | 2023. Ápr. 20. 14:05 |
Actions (login required)
Tétel nézet |