Az Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatrendszere a Brexit előtt és után

Rogács Erik Richárd (2023) Az Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatrendszere a Brexit előtt és után. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Rogács Erik_Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatrendszere.pdf] PDF
Szakdolgozat_Rogács Erik_Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatrendszere.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of biralati-szempontok-kulso-biralo-alapkepzes Rogács Erik Richárd.pdf] PDF
biralati-szempontok-kulso-biralo-alapkepzes Rogács Erik Richárd.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (190kB)
[thumbnail of Rogács_Erik_FB.pdf] PDF
Rogács_Erik_FB.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (216kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatrendszere a Brexit előtt és után. Mindig is nagyon érdekelt a brit politika és gazdaság, illetve a Brexit és annak előzményei, körülményei és hatásai. Fontos témának tartom megvizsgálni azt, hogy mi vezethet oda, hogy egy ország kilépjen az Európai Unióból és ez milyen hatással van arra, miként változik meg a kapcsolatrendszere egy olyan országgal, amellyel szoros gazdasági kapcsolatban áll. Kutatási célom az volt, hogy elemezzem a két ország kapcsolatrendszerének változását az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének következtében, elemeztem miként alakulhat a két ország közötti védelmi együttműködés illetve a gazdasági mutatók, főként a kereskedelemben milyen változások következtek be.   Ehhez elsősorban körbejártam a Brexit témakörét. Megvizsgáltam az Egyesült Királyság csatlakozási próbálkozásait korábbról, illetve, hogy milyen szerepet töltött be az Egyesült Királyság az Európai Unión belül és milyen politikai, diplomácia és gazdasági következményei vannak, lehetnek a kilépésnek mind az Egyesült Királyságra mind az Európai Unióra és Franciaországra nézve.  Aktuálisnak érzem a témát, hiszen a kilépés a közelmúltban történt és érdekes hatásai lehetnek az európai jövőre, a több országban is megjelenő euroszekpticizmus miatt.    A Brexitet megvizsgálva és körüljárva világossá vált, hogy a britek kezdetben sem voltak annyira határozottak az európai integrációban elfoglalt helyüket illetően. Hosszas politikai viták és egyeztetések előzték meg a britek Európai Unióba való csatlakozásukat. Ezt az akkori francia elnök sem könnyítette meg. A britek szerepe az unióban sokszor úgy tűnhetett, hogy ők csak befizetők és nem profitálnak abból, hogy az Európai Unió tagjai. Ezt a társadalom is így érezte, erre a 2010-es években jobboldali politikusok rá is erősítettek. Ennek következtében 2016-ban meg is történt a népszavazás az Uniós tagságról. Nem várt és szoros eredményt hozott. Alig több mint egy millióan szavaztak többen a kilépésre ez valamivel kevesebb mint 4%-os különbséget jelentett. Megfigyelhető az adatokból, hogy milyen módon vált megosztottá a társadalom a népszavazás kérdésében. Több szakértő és elemző is felhívta a figyelmet a Brexit hatásaira, következményeire.   Véleményem szerint Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatrendszerére komoly hatással volt a Brexit ezt a gazdasági mutatók is alátámasztják. A biztonsági és védelmi együttműködésben is más jellegű problémákkal nézhetnek szembe a Brexit következtében erre több megoldás is születhet. Azt gondolom, hogy a jövőben várhatóan még tovább csökken a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat, ami szerintem az Egyesült Királyságot érint rosszabbul. Ebből én arra tudok következtetni, hogy egy európai országnak nagyon nagy százalékban az előnyére válik ha tagja az Európai Uniónak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi tanulmányok

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Domonkos Endre Ferenc
Külső
egyetemi docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Ferkelt Balázs
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Brexit, Egyesült Királyság, együttműködés, Franciaország, halászat, kapcsolatrendszer, kereskedelem, politika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:04
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet