A vízgazdálkodás jelentősége és kihívásai a 21. században és napjainkban. A vízszennyezés, és ennek környezeti-gazdasági hatásai az Egyesült Királyságban

Ferencz Fruzsina Éva (2023) A vízgazdálkodás jelentősége és kihívásai a 21. században és napjainkban. A vízszennyezés, és ennek környezeti-gazdasági hatásai az Egyesült Királyságban. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Ferencz_Fruzsina_Eva_szakdolgozat_kulso_biralat.pdf] PDF
Ferencz_Fruzsina_Eva_szakdolgozat_kulso_biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)
[thumbnail of 1.2-Ferencz Fruzsina-Marosán-2022.pdf] PDF
1.2-Ferencz Fruzsina-Marosán-2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (240kB)

Absztrakt (kivonat)

A Víz az élet legfontosabb eleme, és napjaink egyik legfőbb problémája az ezzel való helytelen gazdálkodás, illetve a nagymértékű szennyezés. Szakdolgozatom kutatásának a célja alapvetően azon felállított hipotézis megválaszolása, hogy a vízszennyezés nagymértékben befolyásolja-e a vízgazdálkodást. Kutatásom során tisztázásra kerülnek olyan fogalmak, mint a hidromorfológia, vagy a vízszennyezés. Az Egyesült Királyság vízgazdálkodásáról, illetve a régiókban hatályos irányelvekről, szabályokról, mint a Vízgazdálkodási és vízi környezetgazdálkodási keretirányelv, keresek információt. A különböző vízügyi tervek tartalmát kifejtem. Elemzem a vízfogyasztás mértékét, eloszlását, illetve felbontom azt a háztartások és a termelés csoportjaira, illetve ennek csökkentésére keresek lehetséges megoldásokat. Külön említést teszek a mezőgazdaság jelenlétéről, és annak befolyásáról a víz élővilágára és minőségére. A vízipar jelentősége is említésre kerül, illetve azok nehézségei napjainkban. A nyilvánosság szerepe is jelentős ezen a területen, így az elméleti háttér kifejtésén túl olyan szekunder kérdőívet választottam, amely az Ír Köztársaság, illetve az Egyesült Királyság területén élők véleményét kéri ki a vízgazdálkodásról és a közösségi szerepvállalásról. A vízszennyezés kihívásait szintén kutatom, mivel az Egyesült Királyság területén számos olyan tényező van jelen, amely befolyásolja a vizek minőségét. Az Egyesült Királyság területén egy országot kiemelve, Anglia vizeinek helyzetét elemzem, mivel az ott található vizek minősülnek a legalacsonyabb mértékben „jó állapotúnak”, továbbá vizekben található szennyező anyagok felsorolása mellett kitekintést teszek a sósvizek állapotára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
László Demény
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Marosán Bence Péter
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, ábraelemzés, ábrák, Egyesült Királyság, víz, vízgazdálkodás, vízszennyzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:02
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet