Fenntartható élelmiszervásárlási szokások

Kovács Viktória (2023) Fenntartható élelmiszervásárlási szokások. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kovács Viktória pdf.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kovács Viktória pdf.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of 1.2-Kovács Viktória-Marosán-2022.pdf] PDF
1.2-Kovács Viktória-Marosán-2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (237kB)
[thumbnail of Kovács Viktória Szakdolgozat külső bíráló által.pdf] PDF
Kovács Viktória Szakdolgozat külső bíráló által.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (112kB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt időszak gazdasági helyzete nem volt egyszerű, kezdődött minden a Covid-19-el, majd folytatódott az orosz-ukrán konfliktussal, ami hatalmas inflációt és dráguló élelmiszerárakat eredményezett. A téma ötlete onnan jött, hogy ahogy jártam bevásárolni, egyre inkább kezdett feltűnni, hogy milyen hatalmas kínálat van, amiből választani is kisebb kihívás a rengeteg termék miatt és elgondolkoztatott mennyire fenntartható a jelenlegi állapot. Majd ahogy hétről hétre jártam, kezdtem észre venni, hogy egyik héten még csak 900 forint volt a paprika, de a következő héten már 1100 forint és elkezdett foglalkoztatni, hogy vajon ez a rettentő mértékű drágulás, hogyan hat a fogyasztókra. Első gondolatom az volt, hogy a drágulás végülis a környezetünkre pozitívan hat, mert az emberek kevesebbet tudnak a jövedelmükből vásárolni, ha kevesebbet fogyasztanak, akkor kevesebb terméket is kell megtermelni, tehát fenntarthatóbb lesz az egész lánc. Így a hipotézisem az lett, hogy a növekvő élelmiszerárak fenntarthatóbb életmódot eredményeznek az embereknél, valamint az, hogy az emberek elkezdenek többet vásárolni a kis termelőktől, mert a boltok polcain hiány lép fel egyes termékekből, a kormány a piacba való beleavatkozása miatt. (árstop) Kutattam még, hogy mi a véleménye az embereknek a csomagolásmentes termékekről, amiről nagyon pozitív véleménnyel nyilatkoztak az emberek. Összességében kutatásom alapján kijelenthető, hogy az emberek sokkal megfontoltabban vásárolnak, kevesebb terméket vesznek, ezáltal nem romlanak az élelmiszerek az emberekre, így kevesebb a pazarlás. Például amíg a kenyér kilója csak 200 forint volt, rengeteg ember minden nap friss kenyeret vett és kidobta a másnapost, de most hogy 1000 forint egy kiló kenyér jobban megbecsülik az emberek. Az impulzus vásárlások jelentős mértékben csökkentek és sok ember vásárol helyi termelőktől hazai terméket, valamint a helyi közeli kis boltban. Azzal, hogy helyben vásárolnak az emberek csökken a környezetszennyezés, hiszen nem kell olyan nagy távolságra szállítani az árukat. Például ha valaki a helyi közeli kis boltban vásárol, akkor nincs szükség üzemanyagfogyasztásra, hogy elmenjen a termékért, hanem csak elsétál és gyorsan megveszi. A hazai termékek rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, ami támogatja a hazai gazdaságot és sokkal egészségesebbek is, valamint fenntarthatóak, mert nem utaznak több ezer kilométert, mire az asztalunkra érnek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Marosán Bence Péter
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
Mrázné Gábor Ágnes
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árváltozások, élelmiszer, fenntarthatóság, fogyasztói társadalom, vásárlás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:00
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet