Az online tér használatának összefüggései a pszichológiai jólléttel és a digitalizációra vetett hatásai

Brandhuber Gréta Éva (2023) Az online tér használatának összefüggései a pszichológiai jólléttel és a digitalizációra vetett hatásai. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Az online tér használatának összefüggései a pszichológiai jólléttel és a digitalizációra vetett hatásai.pdf] PDF
Az online tér használatának összefüggései a pszichológiai jólléttel és a digitalizációra vetett hatásai.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Külső_bírálat_BrandhuberGréta_MA.pdf] PDF
Külső_bírálat_BrandhuberGréta_MA.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (107kB)
[thumbnail of MA_Gréta.pdf] PDF
MA_Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (284kB)

Absztrakt (kivonat)

Az egész világban óriási szerepet játszik az emberek életében az internet elterjedése óta a közösségi média, a különböző videómegosztók és az okostelefonok. Az elmúlt két évtizedben az internet használata az emberi életben fellendült. A közösségi oldalak, videómegosztók napi rendszerességű eszközzé ágyazódtak be már a gyermekek, serdülők, fiatalok, szülők életébe, sőt a nagyszülők is egyre gyakrabban vannak jelek az online térben. Ebben a digitalizált, felgyorsult világban számos társadalmi-pszichológiai hatásokat vizsgáló kutatás érhető el, de a saját életünkben is könnyen megvizsgálható ki mennyit szentel az online térnek, és kinél mennyire alakult már ki akár függőség, amely negatívan hat az életére is. A modern okostelefonok mérik, ki mennyi időt szán a mobiltelefonjára, kinek mennyi a napi átlaga és abból mennyit töltött a közösségi médiában, mennyit vásárlással és mennyi lett az egyéb idő, amely során különböző tevékenységeket folytattunk az eszközön. A folyamatos fejlesztések során az internetezők a világ bármely pontjával kommunikálhatnak, online vásárolhatnak, oktatási segédletként használhatják az eszközöket, távolról dolgozhatnak és pénzügyi tranzakciókat bonyolíthatnak le. Sajnos az internetnek ez a gyors fejlődése káros hatással van az életünkre, ami különféle negatív jelenségekhez vezethet, mint például az internetes zaklatás, internetfüggőség és társadalmi elszigeteltség. A túlzott közösségi médiafogyasztás hamis énképet is képes kialakítani és a valós életben könnyen problémák adódhatnak, mely pszichológiai gondokhoz vezethet. Függőségnek értendő az e-kereskedelem térhódításának köszönhetően is minden vásárlási láz vagy akár a FOMO, azaz a fear of missing out, vagyis az attól való félelem, hogy valamiről lemaradunk pl. a Facebookon. A fiatalok könnyen válhatnak depresszióssá a való életben, amikor szembesülnek azzal, hogy a filterek nélküli élet milyen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Munz Kinga
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Zelena András
Belső
egyetemi docens; Kommunikáció Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, internet, közösségi média, mobiltelefonok, önbecsülés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 14:00
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 14:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet