Élelmiszer-hulladék keletkezésének vizsgálata és annak csökkentése Magyar vállalkozások által

Horváth Norbert József (2023) Élelmiszer-hulladék keletkezésének vizsgálata és annak csökkentése Magyar vállalkozások által. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Horváth Norbert József bírálat 2023 január.pdf] PDF
Horváth Norbert József bírálat 2023 január.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (475kB)
[thumbnail of Horváth Nobert József PVÁ biralati szempontok pdf.pdf] PDF
Horváth Nobert József PVÁ biralati szempontok pdf.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (483kB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszerhulladék keletkezése egy nagyon komplex, továbbá viszonylag nehezen megközelíthető probléma. Az éhezés, valamint az élelmiszerpazarlás mértéke is egyre növekedik, ezen kívül már így is megdöbbentőek a számadatok. Ezek a problémák mellett nem szabad elsétálni, hanem igenis tenni szükséges ellene. Nem egy nap alatt lett ilyen súlyos a helyzet, hanem ez egy folyamat eredménye, így egyik napról a másikra nem is fog tudni megoldódni. Dolgozatomban először bemutattam az élelmiszerhulladék és éhezés mértékének becsléseit a különböző szekunder adatok szerint. Az élelmiszerellátási lánc egészén a legelején keletkezik élelmiszerhulladék, bemutattam a keletkezésének helyeit és jellemző okait a mezőgazdasági termeléstől a fogyasztókig. A fejlődő államokban inkább a magas mennyiségű élelmiszerveszteség okoz problémát a kevésbé fejlett technológiai megoldások miatt, míg a fejlett államokban az élelmiszerpazarlás a nagyobb probléma, amely főleg a fogyasztókon keresztül csökkenthető. Az élelmiszerhulladék káros környezeti, társadalmi, valamint gazdasági hatásokkal is jár, ezért a csökkentésének szükségessége úgy gondolom, hogy megkérdőjelezhetetlen. Ezt alátámasztja, hogy egyre többen foglalkoznak a kérdéssel, nemzetközi szervezetek, áruházláncok, karitatív szervezetek, sőt magánszemélyek is igyekeznek harcolni az élelmiszerpazarlás ellen. Számos kezdeményezés és megoldás létezik a világ országaiban az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint Magyarországon is, de szükség lenne többet tanulni egymástól, valamint a máshol funkcionáló megoldásokat megpróbálni bevezetni, használni. A Munch munkássága egy magas prioritású tevékenység, bemutatja, hogy egy kis összefogással milyen sok élelmiszert lehet megmenteni-. Bőven van még élelmiszer, amit meg lehet menteni, csak a vállalatoknak, vendéglátóegységeknek, fogyasztóknak is nyitottnak szükséges lenniük. Mint ahogy láttuk nem igazán okoz bevétel kiesést a vendéglátók számára a megmaradt étel kedvezőbb áron való eladása, hiszen így is, úgy is naponta keletkezik olyan étel, élelmiszer, ami lejárna, megromlana, valamint ezért ki kellene dobnia. Ez a módszer ahogy dolgozatomban is említettem egy nyerő szituáció mindegyik fél részére, ezen kívül a föld is hálás érte. Remélem, hogy a jövőben minél többen csatlakoznak a Munch közösséghez, valamint a megsemmisítés helyett, az emberek asztalára kerül az a sok élelmiszer. A kérdőíves adatfelvételemből megállapítható, hogy a fogyasztók számára Magyarországon fontos lenne több tudatosító, oktató programot szervezni, hiszen sokan azért pazarolnak élelmiszert, mert nincsenek tisztában a lehetőségeikkel vagy éppen csak nem foglalkoznak az üggyel. Az is kiderült a kérdőív feldolgozása során, hogy hatalmas mértékben pazarolnak az állampolgárok még fogyasztható élelmiszert, ahelyett, hogy lefagyasztanák, esetleg másnak odaadnák. Ezen a hozzáálláson mindenképp változtatni kellene. Voltak olyan kitöltők is, akik elvből nem dobnak ki élelmiszert – az ő példájuk mindenképpen követendő lehet mindenki számára. Már ha egy ember odafigyel arra, hogy kevesebb szemetet termeljen, az is hozzájárulna az élelmiszermentéshez. Mindenkinek el szükséges hinnie magáról, hogy igenis sokat ér az ő odafigyelése is, sajnos a háztartásokból nem lehet menteni, így az ott élők feladata, hogy elfogyasszák azokat az ételeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kovács Ildikó
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK
Dr. Papp-Váry Árpád Ferenc
Külső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszer, élelmiszer hulladék, élelmiszer pazarlás, élelmiszerbank, élelmiszerfogyasztás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 13:55
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 13:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet