Az 1929-1933-as világgazdasági válság hatásai komparatív jelleggel vizsgálva a közép- és kelet-európai országokban

Goldschmidt Bence (2023) Az 1929-1933-as világgazdasági válság hatásai komparatív jelleggel vizsgálva a közép- és kelet-európai országokban. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Goldschmidt Bence_Szakdolgozat.pdf]
Előnézet
PDF
Goldschmidt Bence_Szakdolgozat.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Goldschmidt Bence_Nyilatkozat.PDF] PDF
Goldschmidt Bence_Nyilatkozat.PDF
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (261kB)
[thumbnail of Biralati-szempontok-belso-biralo-ALAP-MESTER-SZTK Goldschmidt Bence.pdf] PDF
Biralati-szempontok-belso-biralo-ALAP-MESTER-SZTK Goldschmidt Bence.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (281kB)
[thumbnail of Külső bírálat_Goldschmidt Bence_szakdolgozat.pdf] PDF
Külső bírálat_Goldschmidt Bence_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (120kB)

Absztrakt (kivonat)

Az 1929-1933-as világgazdasági válság hatásai komparatív jelleggel vizsgálva a közép- és kelet-európai országokban   Szakdolgozatomban a 20. század legmélyebb gazdasági válságáról írok. Azért erre a témára esett a választásom, mert ebből a témakörből több olyan relevanciát is levonhatunk Közép-és Kelet-Európa számára, amelyek segítségül lehetnek, hogy ne kövessük el ugyan azokat a hibákat újból. A kérdéskör megalapozására a gazdasági világválság epicentrumát, azaz az Amerikai Egyesült Államokat vizsgáltam, azon belül New Yorkot, ahonnan kiindult a válság. A térség államait különösen érzékenyen érintette ez a historikus tragédia, hiszen a nemzetgazdaságok összeomlottak. 1928-tól értékesítési válság kezdődött, nagy múltú bankok mentek csődbe, több százezren váltak munkanélkülivé, gyárakat zártak be, a vállalkozások is nagy károkat szenvedtek, túltermelési válság jelentkezett az országokban, a pénz elértéktelenedett, így a polgárok a felhalmozott termékeket képtelen voltak megvásárolni. A világpiacon pedig megjelentek mezőgazdasági, valamint külgazdasági problémák. Fő kutatási kérdésem arra irányulna, hogy melyek az 1929-1933-as gazdasági válság napjainkra vonatkozó relevanciái, illetve, hogy miért érintette érzékenyen a világgazdasági válság Közép-és Kelet-Európa országait. Melyek voltak az agrárválság következményei Közép-és Kelet-Európában? Mik voltak az ipari válság következményei? Melyek voltak a pénzügyi válság hatásai? Melyek voltak a gazdasági válságkezelés eredményei? A szakdolgozatomat három fejezetre osztottam. Elsőként tanulmányoztam az agrárválság következményeit a közép-és kelet-európai országokban. A második részben az ipari válsággal foglalkoztam. Végül, de nem utolsó sorban kiemelt figyelemmel kísértem végig az alapeszmében releváns nemzetek gazdaságára gyakorolt hatását a pénzügyi, és hitelválságnak. Hipotézisem arra épül, hogy az 1929-1933-as világgazdasági válság milyen  hatással volt a közép-és kelet európai országokra. Célom dolgozatomban, annak elemzése, hogy a világgazdasági válság milyen hatást gyakorolt Közép-Kelet-Európa országainak nemzetgazdaságára. Továbbá, hogy milyen fontosabb tanulságokkal szolgál a mostani időszakra vonatkozóan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi tanulmányok

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Domonkos Endre Ferenc
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
Ivánné Dr. Hild Márta
Külső
óraadó tanár; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: agrárgazdaságtan, gazdasági átalakulás, gazdasági válság és világgazdaság, hitelválság, ipari szektor, Kelet-Európa, Közép-Európa, pénzügyi válság, tőzsde története, válságkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 20. 13:53
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 20. 13:53
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/43862

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet