Nagyító alatt az élelmiszeripar ikonikus alakja. A Nestlé Hungária Kft. külső mérlegelemzése idősoros és versenytárssal való összehasonlításban

Képes Leila (2022) Nagyító alatt az élelmiszeripar ikonikus alakja. A Nestlé Hungária Kft. külső mérlegelemzése idősoros és versenytárssal való összehasonlításban. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK_Dolgozat_Képes_Leila_PSZK.pdf] PDF
TDK_Dolgozat_Képes_Leila_PSZK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Rezume_Képes_Leila_PSZK.pdf] PDF
Rezume_Képes_Leila_PSZK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (110kB)
[thumbnail of Kepes_Leila_biralat_Kre.pdf] PDF
Kepes_Leila_biralat_Kre.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (117kB)
[thumbnail of TDK_biralati_lap_2022_Képes_Leila.pdf] PDF
TDK_biralati_lap_2022_Képes_Leila.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (80kB)

Absztrakt (kivonat)

Tudományos Diákköri dolgozatomban a Nestlé Hungária Kft. elemzését tűztem ki célul. A vállalkozás hazánkban három gyáregységgel üzemel. Főtevékenysége az édességgyártás, de emellett számos más területen is tevékenykedik az élelmiszeriparon belül. Olyan nemzetközileg is híres márkák tartoznak a birtokába, mint a Balaton, Kit Kat, After Eight, Smarties, Nesquik vagy a Boci, bár ez csak néhány a sok közül. Elemzésem célja, hogy bemutassam a vállalat növekedését 2017-2021 között, továbbá feltárjam, hogyan érintették napjaink megpróbáltatásai, végezetül megvizsgálom, hogy milyen eredményeket tudott elérni egy erőteljesen feltörekvő versenytárshoz viszonyítva. A szakirodalmi áttekintésben bemutatom elsősorban az élelmiszeripart mind nemzetközi, mind pedig hazai vonatkozásban, megnézem, hogy hogyan hatott rá a covid-19 járvány, illetve néhány gondolat erejéig, hogy milyen élelmiszeripari trendek hódítanak a piacon. Ezt tovább szűkítve megvizsgálom az édességipart, szintén nemzetközi és hazai szinten. Ezt követően ismertetek számos tőkeszerkezeti elméletet, melyek az optimális finanszírozási struktúrának elérésével foglalkoznak. Elemzésem során komplexitásra törekszem. Előszőr a növekedését eredményező beruházásokat vizsgálom meg. Számos beruházást hajt végre a vállalat, aminek köszönhetően világszintű technológiával rendelkeznek a hazai gyárai. A beruházások kapcsán rendkívül fontos kérdés a finanszírozási forrás, így következő lépésként megvizsgálom a vállalat tőkeszerkezetét. Részletesen elemzem a vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét 2017 és 2021 között. Kutatásom végén összehasonlítom különféle mutatószámok segítségével az egyik feltörekvő versenytársával, hogy még pontosabb képet kapjak a piaci pozíciójáról. A Ferrero kisebb vállalat, ennek ellenére jelentős piaci szereplő, hiszen meg van hozzá az ereje, hogy potenciális fogyasztókat vonzzon magához, mivel ugyanazon a piacon tevékenykednek mindketten. Kutatási céljaimat betöltöttem, az eredmények átfogó képet nyújtanak a Nestlé Hungária Kft. tevékenységéről, fejlődéséről, a pandémiás kihívásokra adott válaszairól, és beruházási tevékenységei által a jövőre vonatkozó további potenciáljairól.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:31
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet