A pedofilellenes törvény és a média kommunikációja

Palkovics Daniella Mercédesz (2022) A pedofilellenes törvény és a média kommunikációja. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Palkovics_Daniella_Mercédesz_KKK_dolgozat.pdf] PDF
Palkovics_Daniella_Mercédesz_KKK_dolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (773kB)
[thumbnail of Palkovics_Daniella_Mercédesz_KKK.pdf] PDF
Palkovics_Daniella_Mercédesz_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (29kB)
[thumbnail of Palkovics bírálat PDF.pdf] PDF
Palkovics bírálat PDF.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (85kB)
[thumbnail of Bírálat_Palkovics.pdf] PDF
Bírálat_Palkovics.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (128kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy a nemzetközi médiareakciók befolyásolják-e a magyar közvéleményt a 2021. évi LXXIX. törvény kapcsán, mely a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szól. Elsődleges célom, hogy bemutassam azt a réteget, akikre hatással lehetnek a külföldi sajtó termékei, és azokat a szempontokat, amik miatt akadályozva lehet a befolyásolás menete. A dolgozat első felében ismertetem az Európai Unió és Magyarország között fennálló konfliktust, különös tekintettel az Európai Uniós értékrendre, mellyel Magyarország szembemegy. A kormány nézőpontját alátámasztom két hírportál kommunikációjának szemléltetésével, illetve később a magyar társadalmi háttér ismertetésével. Mindez azért fontos, mert a kormánysajtó gyakran hadakozik a külföldi médiában megjelent Magyarországot érintő írásokkal. A továbbiakban kifejtett hírportálok és a miniszterelnök kommunikációjának vizsgálatával szemléltetem a hazai médiapiacot, különválasztva a független- és a kormánypárti sajtót, melyből jól látszik, hogy a magyar kormány és a lakosság fontosnak tartja a kívülről érkező kritikát. Ebből következik, hogy megpróbálom megadni a média fogyasztói tipológiáját aszerint, hogy a magyar problémák külföldi kommunikálására milyen reakciók érkeznek a hazai olvasóktól. Ezután több közvéleménykutatást írok le, mellyel fényt derítek arra, hogy a magyar lakosság 89%-a internetfelhasználó, de csupán 42,4%-a beszél idegen nyelvet. Ez azért fontos, mert vizsgálnom kell, hogy számszerűen hány embert tudnak egyáltalán befolyásolni a nyugati sajtótermékek. Akik nem beszélnek semmilyen idegen nyelven, hiába érdeklik őket a nyugati hírek, a magyar sajtótermékekből tudnak csak tájékozódni, amelyek kétpólusúak. Kutatásom legfőbb módszere saját diskurzuselemzésem, ami külföldi sajtók Facebook oldalainak magyarországi hírekkel kapcsolatos posztjaira érkezett hozzászólásokat vizsgálja magyar emberekre koncentráltan. Ezt releváns szakirodalmak segítségével végzem el. Az elemzés során a hozzászólások által a magyarokat több típusra osztottam (büszke magyarok, védelmezők, határátlépők, szégyenkezők), melyek reprodukálják a médiahatás elméleteket – ezek szolgálják a dolgozatom elméleti keretét. A vizsgálati eredményeim érdekes szempontokat, a feltételezéseknek ellentmondó adatokat mutatnak be annak kapcsán, hogy a nyugati sajtótermékek képesek-e befolyásolni a magyar lakosságot.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Krasztev Péter Lajos
Belső
főiskolai docens; Kommunikáció Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: diskurzuselemzés, EU irányelvek, független sajtó, gender, kommunikáció, kormánypárti sajtó, LMBTIQ, nemzetközi médiatermékek, pedofilellenes, törvény
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:30
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet