Az ételtálalás esztétikuma és a fogyasztók percepciója közötti kapcsolat vizsgálata

Varga Brigitta (2022) Az ételtálalás esztétikuma és a fogyasztók percepciója közötti kapcsolat vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Varga Brigitta_TDK_2022_DJ.pdf] PDF
Varga Brigitta_TDK_2022_DJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Varga_Brigitta_KVIK.pdf] PDF
Varga_Brigitta_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (83kB)
[thumbnail of Varga Brigitta tdk Dolgozat_biralati_lap_2022.pdf] PDF
Varga Brigitta tdk Dolgozat_biralati_lap_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (84kB)
[thumbnail of Varga Brigitta_TDK_JDK_2022.pdf] PDF
Varga Brigitta_TDK_JDK_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (170kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban az éttermi vendéglátás nem csupán a vendégek étellel-itallal történő ellátását jelenti, hanem egy emlékezetes élmény megteremtését. A hosszú távú pénzügyi és szakmai sikerekre ambicionált éttermek nem elégedhetnek meg termékeik jó minőségével, a fogyasztás körülményeinek gondos tervezése és fejlesztése is egyre inkább elvárás a versenyben maradáshoz. Ilyen körülmény az ételek tálalásának módja és esztétikuma.Jelen dolgozat az éttermi vendéglátásban alkalmazott tálalás jelenkori esztétikai, művészeti és szakmai szempontjaival foglalkozik. A szakirodalmi áttekintés olyan, a tálalás szabályait és lehetőségeit meghatározó tényezőket dolgoz fel, mint a színek, szimmetria vagy az alkotóelemek mérete. A tálalás, az ételek vizualitása vagy az ár-érték aránnyal szembeállított esztétika jól illeszkednek az ügyfélút és vendégélmény megközelítésekbe. Ennélfogva a dolgozat kutatási célkitűzései között a fogyasztók – mint lehetséges vendégek – percepcióinak megértése, és a tányértervezés esztétikai-szakmai szempontjainak megismerése állnak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Debreceni János
Belső
egyetemi tanársegéd; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: esztétika, fogyasztói igények megismerése, fogyasztói preferenciák, gasztronómia, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:30
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet