Magyarország és Csehország válságkezelésének összehasonlítása a két ország gazdasági helyzetének vizsgálatán keresztül

Tamás Marcell (2022) Magyarország és Csehország válságkezelésének összehasonlítása a két ország gazdasági helyzetének vizsgálatán keresztül. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Tamás_Marcell_KKK.pdf] PDF
Tamás_Marcell_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Tamás_Marcell_KKK_Absztrakt.pdf] PDF
Tamás_Marcell_KKK_Absztrakt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (105kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2022.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (107kB)
[thumbnail of TDK_bírálat_Tamás_Marcell_Ferkelt.pdf] PDF
TDK_bírálat_Tamás_Marcell_Ferkelt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (87kB)
[thumbnail of Bírálat Sáringer János.pdf] PDF
Bírálat Sáringer János.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (142kB)

Absztrakt (kivonat)

MAGYARORSZÁG ÉS CSEHORSZÁG VÁLSÁGKEZELÉSÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A KÉT ORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATÁN KERESZTÜL Az elmúlt közel másfél évtizedben válság válságot követett. Melyek közül súlyos gazdasági gondokat okozott a nem a gazdaságból kiinduló Covid-19 járvány is, amely erősen sújtotta az EU tagországokat, köztük a közép-kelet-európai országokat, így Magyarországot és Csehországot is. Ennek során kétségkívül olyan gazdasági és társadalmi folyamatokat tapasztalhattunk meg, amelyek az adott modern környezetben eddig példanélküliek, sőt szinte elképzelhetetlenek voltak. Éppen ezért érzem úgy, hogy egy ilyen váratlan, senki által előre meg nem jósolható gazdasági sokk, mint a Covid-19 okozta gazdasági válság hatásainak és kezelésének vizsgálata érdekes és aktuális témája lehet a dolgozatomnak. Kutatásom célja megvizsgálni, hogy milyen helyzetben volt a magyar és a cseh gazdaság a Covid-19 járvány kitörése előtt, hogyan érintette a legfontosabb makrogazdasági folyamatokat és mutatókat, illetve, hogy mely gazdaságot érintette jobban a válság és milyen eredményességgel kezelte a magyar és a cseh kormány a krízist. A kettő gazdaság vizsgálatát, szektorokra lebontva szeretném elvégezni, így végül az egész gazdaság tekintetében jól látható képet kapunk arról, hogy mely ágazatokra volt a legsúlyosabb hatással a válság. Kutatásom során a következő kérdésekre szeretnék választ találni: · Mi jellemezte a két célország makrogazdasági helyzetét a járvány előtt · Milyen hatással volt a járvány a két ország gazdasági mutatóira · Összeségében melyik országot érintette jobban a válság és miért Kutatásom szekunder forrásokra épül, az elmúlt évek gazdasági adataitól és jelentéseitől kiindulva, a 2021-es évvel bezárólag, szeretném megvizsgálni a OECD, IMF, WTO és további szervezetek által kiadott, ezen időszakra vonatkozó publikációkat. Így a dolgozat végén rálátást kaphatunk a fontosabb gazdasági ágakban végbement folyamatokra, és azok súlyosságára is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi tanulmányok

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Antalóczy Katalin Júlia
Belső
főiskolai tanár; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: gazdasági átalakulás, gazdasági elemzés, gazdasági válság, gazdaságszerkezet, koronavírus-járvány (COVID-19), makrogazdaság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:28
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet