A kutyatenyésztés számviteli elszámolása különös tekintettel az óriás schnauzer kölykök bekerülési értékének modell alapú kalkulációjára

Török László (2022) A kutyatenyésztés számviteli elszámolása különös tekintettel az óriás schnauzer kölykök bekerülési értékének modell alapú kalkulációjára. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK_beadandó.pdf] PDF
TDK_beadandó.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Török_László_PSZK_rezümé.pdf] PDF
Török_László_PSZK_rezümé.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (191kB)
[thumbnail of TDK_biralat_torok_laszlo.pdf] PDF
TDK_biralat_torok_laszlo.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (454kB)
[thumbnail of Török László.pdf] PDF
Török László.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (104kB)

Absztrakt (kivonat)

Megannyi tudományos kutatás bizonyította már, hogy a kutyatartás milyen pozitív hatással bír az emberekre. Hiszen ha csak a legfontosabb „szerepeiket” nézzük – túl azon, hogy legjobb barátaink –, akkor pszichológusok akik segítenek leküzdeni a stressz által okozott károkat, feloldják gátlásainkat, jobbá teszik emberi kapcsolatainkat. Személyi edzőink kik gondoskodnak testi fittségünk megőrzéséről, orvosaink akik előrejelzik betegségeinket, rohamainkat. Védelmezőink kik önmaguk feláldozása árán is próbálják megvédeni testi épségünket, és végül, de nem utolsó sorban őrangyalaink akik keresnek, kutatnak ha elvesztünk, vagy pótolják hiányzó érzékszerveinket. Azonban ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül társaink legyenek, és ezen feladatokat képesek legyenek ellátni, megfelelő egyedekkel kell rendelkeznünk. A kutyatenyésztés világában minden tenyésztő egyöntetű célja, hogy a fenti igények kielégítésére alkalmas egyedeket biztosítsanak. S bár a cél nemes, a kivitelezés komoly anyagi vonzattal jár. Dolgozatomban a magyarországi aktív óriás schnauzer tenyésztők jelentős csoportjával készítettem mélyinterjúkat, mely során azon kérdésemre kerestem a választ, hogy mennyibe is kerül egy kölyök, azaz mekkora annak közvetlen önköltsége. Célom elérése érdekében bemutattam az állatok számviteli elszámolásának múltját, s jelenét, kitekintve a nemzetközi szabályozásra. Ezt követően a mezőgazdasági termékek önköltség meghatározásának elméleti módszertanát mutattam be, szakirodalmi feldolgozás segítségével. Az utolsó fejezetben pedig, konkrét számításokat, kalkulációkat végeztem a tenyésztők által biztosított adatok felhasználásával, melynek eredményeként meghatározásra került egy fekete óriás schnauzer kölyök közvetlen önköltsége. Kutatásomhoz két kutatási kérdés és három hipotézis kapcsolódott, mely során egyrészről vizsgáltam, hogy a tenyészkanok számviteli besorolására milyen hatással van az, ha nem csak és kizárólag a saját tenyészetben fedeznek, másrészt számviteli szempontból milyen jelentősége van az ivar- illetve tenyészérettségnek. A szukákhoz kapcsolódóan azon hipotézisemet vizsgáltam, mely szerint a vemhesség alatt – közvetetten – a szukán keresztül elfogyasztott táplálék értéke jelentős értéket képvisel a kölykök bekerülési értékében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Dr. Szijártó Boglárka
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: bekerülési érték, kontrolling, költségszámvitel, mezőgazdasági számvitel, önköltségszámítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:28
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet