Vállalatok hagyományos és alternatív finanszírozási módszerei a KKV-k szintjén, Magyarországon

Banai Szilárd Bálint (2022) Vállalatok hagyományos és alternatív finanszírozási módszerei a KKV-k szintjén, Magyarországon. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of _BanaiSzilárdBálint_TDK.pdf] PDF
_BanaiSzilárdBálint_TDK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Rezume_BanaiSzilárdBálint.pdf] PDF
Rezume_BanaiSzilárdBálint.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (200kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2022 Banai Aláírt.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2022 Banai Aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (148kB)
[thumbnail of Banai Szilárd Bálint_bírálat.pdf] PDF
Banai Szilárd Bálint_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (97kB)

Absztrakt (kivonat)

Összegzésképpen elmondhatom, hogy a dolgozatom többféle megközelítésben járta körül a hazai kis- és középvállalatok működését finanszírozási megközelítésből. Az elmúlt egy évtizedben a fintech cégek és alternatív tőkebevonási módszerek megjelenésével rengeteg új lehetőség tárult a KKV szektor elé. Ezen indíttatás okán is gondoltam releváns témának feltárni a magyarországi kis- és középvállalatok jelenlegi helyzetét. Kutatásom során szerettem volna felderíteni a hazai KKV szektor tájékozottságát, támogatottságát, tendenciáit illetve szokásait a finanszírozási műveletekkel kapcsolatban. Ennek érdekében először is egy alapos és szerteágazó szakirodalmi áttekintéssel kezdtem kutatásom. Mind hazai és külföldi, a témában megjelent folyóiratok, tudományos szakkönyvek, disszertációk és – a szekunder kutatásom részeként- statisztikai adatbázisok feldolgozásával. A szakirodalmi áttekintés rávilágított arra, hogy a 2010-es évek elejétől elérhető Jeremie program és a kedvező tendenciát mutató külföldi közvetlentőkebefektetők megjelenése hatására Magyarország megkezdte a felzárkózást az európai szintű vállalati finanszírozási kultúrához, illetve kiemelkedő befektetői célpont lett a kelet-közép-európai régión belül. Ezen feltárt tények alapján, primer kutatásomban többek között felmértem a hazai vállalatok tájékozottságát az alternatív finanszírozási lehetőségekről, és kiderült, hogy a kis- és középvállalatok túlnyomó többsége rendkívül csekély ismeretekkel rendelkezik az innovatív pénzügyi módszerekről. Kvantitatív kutatásomat elsősorban egy kis- és középvállalat vezetőire kiterjedő kérdőíves formában végeztem. Sikerült egy reprezentatív mintát produkálnom a vállalatok mérete és régió szerinti megoszlására. Eredményeket tekintve megállapítottam, hogy egyértelműen a pénzintézeti hitelek a legnépszerűbbek, azonban a lízing opciója is meglepően előkelő helyen végzett a válaszadók köreiben. Valamint a vállalatok árbevétele, mérete nagyban befolyásolja az alkalmazott finanszírozási módszereket, azonban ezt dolgozatomban bővebben kifejtem. További érdekes észrevétel volt az is, hogy a kérdőívemet kitöltő cégek rosszabbnak ítélték gazdasági helyzetüket a jelenlegi, háború óta tartó időszakban, mint a Covid-19 pandémia alatt. Vagy a szintén lesújtó vélekedésük a hazai KKV szektor támogatottságáról. Összességében kijelenthető, hogy a magyarországi kis- és középvállalatok helyzete sokat javult az elmúlt évtizedben, azonban az alacsony tájékozottsági és támogatottsági szintek miatt közel sem tudják megfelelően kihasználni az alternatív finanszírozási források által nyújtott lehetőségeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: finanszírozás, finanszírozási alternatívák, kis- és középvállalkozás - KKV, kockázati tőke, pénzügy, tőkefinanszírozás, vállalatfinanszírozás, vállalkozásfinanszírozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:28
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet