Zöldkarikás Játékok: Az olimpiai játékok fenntarthatósági kommunikációja

Fekete Heléna Lilla (2022) Zöldkarikás Játékok: Az olimpiai játékok fenntarthatósági kommunikációja. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Fekete_Heléna_Lilla_KKK.pdf]
Előnézet
PDF
Fekete_Heléna_Lilla_KKK.pdf

Download (565kB) | Előnézet
[thumbnail of Fekete_Heléna_Lilla_KKK.pdf]
Előnézet
PDF
Fekete_Heléna_Lilla_KKK.pdf

Download (94kB) | Előnézet
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2022_Fekete_Helena_Lilla_PDF__.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2022_Fekete_Helena_Lilla_PDF__.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (164kB)
[thumbnail of Fekete_Heléna_Lilla_KKK_bírálat.pdf] PDF
Fekete_Heléna_Lilla_KKK_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (134kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témájaként az olimpiai játékok fenntarthatóságát választottam, középpontba helyezve a tényleges valóság és kommunikált valóság közötti diszkrepancia vizsgálatát. A környezetvédelem és a fenntarthatóság az élet minden területén az egyik legfontosabb tényezővé nőtte ki magát, így egy ilyen neves és régóta létező esemény esetében se szabad megfeledkeznünk ezekről. A fő vizsgált kérdésem a fenntarthatóság hitelességére irányul: az olimpiai játékok fenntarthatósága valódi cél vagy inkább a társadalmi nyomás eredménye Mindemelett milyen szintű további költségekkel járnak a fenntarthatósági beruházások, és ennyi többletköltség mellett is lehet-e még fenntarthatónak nevezni A fenntarthatóság a gazdaságra is vonatkozik, így ezt a szempontot is figyelembe vettem kutatásom során. A tanulmány elkészítéséhez kiválasztott módszerem a témához kapcsolódó magyar és idegennyelvű szakirodalom, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos kiadványainak, jelentéseinek és a kommunikációhoz használt dokumentumok kritikai olvasata. A tárgykör több oldalról történő megvilágításhoz elemeztem a hozzáférhető statisztikákat és adatokat, amelyeket szintén beleépítettem a dolgozatomba. A kutatási kérdéseim megválaszoláshoz kettő olimpiát részletesebben, esettanulmányként elemeztem. A vizsgált eredményeimből meglehetősen lehangoló kép sejlik fel a fenntarthatóság és beruházások kivitelezői szándékainak őszinteségét illetően: elméleti síkon számos előrelépést tettek meg a fenntarthatóságért, de a valóságban jóval szolidabb eredményeket tudnak csak felmutatni. Több esetben egy-egy fenntarthatósági előrelépés más területeken negatív hatásokkal jár együtt. Az olimpiák megrendezése pedig egyre költségesebbé válnak, a fenntarthatósági beruházások így szem elől tévesztik eredetileg kommunikált céljaikat. Lehet jövője egy ,,zöld olimpiának”, de jelenleg még közel sem megvalósítható teljeskörűen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Krasztev Péter Lajos
Belső
főiskolai docens; Kommunikáció Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: fenntarthatóság, fenntarthatósági kommunikáció, kommunikáció, nemzetközi olimpiai bizottság, olimpia, olimpiai játékok, zöldre mosás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:27
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:27
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/43666 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/43666

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet