A régi és használt bútorok megmentése a jelen jövőjének, középpontban a fenntarthatóság és értékmegőrzés

Mérész Judit (2022) A régi és használt bútorok megmentése a jelen jövőjének, középpontban a fenntarthatóság és értékmegőrzés. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Mérész_Judit_KKK_.pdf] PDF
Mérész_Judit_KKK_.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (586kB)
[thumbnail of Mérész_Judit_KKK.pdf] PDF
Mérész_Judit_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (108kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_ Mérész Judit.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_ Mérész Judit.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (139kB)
[thumbnail of MérészJuditPVÁF.pdf] PDF
MérészJuditPVÁF.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (446kB)

Absztrakt (kivonat)

A régi használt bútor megmentése a jelen jövőjének Középpontban a fenntarthatóság és értékmegőrzés A mai világban a megújuló és meg nem újuló erőforrások túlzott kihasználásának következtében, olyan kihívásokkal kell a társadalomnak, a vállalatoknak és a világgazdaságnak szembenéznie, amelyek elkerülhetetlenné teszik a termelési és vásárlási szokások megváltoztatását. A fenntartható fejlődés elérése érdekében az utóbbi évtizedekben újabb törvények szabályozzák a gyártási folyamatokat és a szervezetek törekednek a környezetbarát előállításra. Jelenleg ebben a formában működik a faipar és a bútorgyártás is, ugyanakkor a kérdés az, létezik e hatékonyabb megoldás A kutatómunkám hipotézise, hogy a használt és régi bútorok, tárgyak összegyűjtése, felújítása és árusítása, miként támogatja a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot, nem mellesleg felébreszti a társadalom kötődését a múlt értékei iránt. Tanulmányomban továbbá választ keresek arra, hogyan tud érvényesülni előzőekben leírt elvek alapján működő, használt bútorok kereskedelmével foglalkozó vállalkozás a magyar piacon. A dolgozatomban során az alábbi kérdésekre keresek választ: · Hogyan működik a fenntartható bútorgyártás napjainkban · Hogyan változott az elmúlt időszakban a használt tárgyak iránti kereslet · Milyen makro- és mikrokörnyezeti tényezők támogatják a vállalkozást · Milyen marketingkommunikációs eszközökkel tudja felkelteni és fenntartani az érdeklődést egy ilyen szervezet · Milyen hasonló nemzetközi vállalkozások léteznek és hogyan működnek · Fogyasztói felmérés keretében választ keresek arra, hogyan viszonyulnak a vásárlók a használt bútorokhoz · Hogyan befolyásol az érzelmi kötődés egy vásárlási döntést Mennyire fontos a mai társadalomnak az értékek megmentése és hagyomány megőrzése a bútorokon, tárgyakon keresztül Kutatásom módszertana illeszkedik a dolgozat témájához. Szekunder és primer kutatási módszert is alkalmazok. Tanulmányomban felhasználok egy általam készített fogyasztói kérdőívet és szakértői interjúkat. Eredményként megállapítható, hogy a tervezett vállalkozás támogatja a fenntartható fejlődést és segíti a körforgásos gazdasági modell kialakulását, ezzel hozzájárul környezetünk megóvásához is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Jäckel Katalin
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: fenntarthatóság, fogyasztói véleményfelmérés, használt bútor piac, körforgásos gazdasági modell, marketingmix
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:27
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet