A gasztroműsorok hatása a fine diningra

Popp Péter (2022) A gasztroműsorok hatása a fine diningra. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Popp Péter_A gasztroműsorok hatása a fine diningra.pdf] PDF
Popp Péter_A gasztroműsorok hatása a fine diningra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Popp Péter_rezümé.pdf] PDF
Popp Péter_rezümé.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (147kB)
[thumbnail of Popp_Péter_KVIK_FFZs.pdf] PDF
Popp_Péter_KVIK_FFZs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (261kB)
[thumbnail of Popp_Péter_KVIK_LV.pdf] PDF
Popp_Péter_KVIK_LV.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (87kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom célja feltárni a főzőműsorok fine dining szereplőire gyakorolt hatásait keresleti és kínálati oldalról egyaránt. Dolgozatom a hazai fine dining jelenkorunkban helytálló fogalmi meghatározását is körüljárja. Célkitűzéseim elérése érdekében a fine dining keresleti oldalát a kérdőív, míg kínálati oldalát az interjú eszközével vizsgáltam, utóbbihoz négy fiatal, a szakmájában már elismert szakembert választottam. Munkámban a televíziós főzőműsorok és a fine dining kapcsolata mellett azok átfogó történeti áttekintése is megtörténik, jellemzően hazánk perspektívájából. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a főzőműsorok hatása a kínálati oldalon a szakmát tanulók esetében az alázatuk csökkenésében, míg a szakembereknél legfőképpen ihletmerítéseikben és érdeklődéseikben mutatkozik meg. A keresleti oldalon pedig a nézők új alapanyagokhoz és konyhatechnológiákhoz, illetve más nemzetek konyháinak ételeihez való hozzáállásának pozitív változásában tapasztalható. Bár bebizonyosodott, hogy a műsorok nagyobb közönséghez juttatják el a főzést, illetve annak esztétikai élményét, az ilyen tartalmakat fogyasztók mégsem ismerik nagyobb arányban a fine dining fogalmát, ellentétben azokkal, akik már legalább egyszer testközelből megtapasztalták azt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csulak Gergely
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK
Dr. Magyar Norbert
Belső
egyetemi docens; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: fine dining, főzőműsor, gasztronómia, televíziós műsor, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:27
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet