Popp Péter (2022) A gasztroműsorok hatása a fine diningra. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)
PDF
Popp Péter_A gasztroműsorok hatása a fine diningra.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Popp Péter_rezümé.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (147kB) |
|
PDF
Popp_Péter_KVIK_FFZs.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (261kB) |
|
PDF
Popp_Péter_KVIK_LV.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (87kB) |
Absztrakt (kivonat)
Kutatásom célja feltárni a főzőműsorok fine dining szereplőire gyakorolt hatásait keresleti és kínálati oldalról egyaránt. Dolgozatom a hazai fine dining jelenkorunkban helytálló fogalmi meghatározását is körüljárja. Célkitűzéseim elérése érdekében a fine dining keresleti oldalát a kérdőív, míg kínálati oldalát az interjú eszközével vizsgáltam, utóbbihoz négy fiatal, a szakmájában már elismert szakembert választottam. Munkámban a televíziós főzőműsorok és a fine dining kapcsolata mellett azok átfogó történeti áttekintése is megtörténik, jellemzően hazánk perspektívájából. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a főzőműsorok hatása a kínálati oldalon a szakmát tanulók esetében az alázatuk csökkenésében, míg a szakembereknél legfőképpen ihletmerítéseikben és érdeklődéseikben mutatkozik meg. A keresleti oldalon pedig a nézők új alapanyagokhoz és konyhatechnológiákhoz, illetve más nemzetek konyháinak ételeihez való hozzáállásának pozitív változásában tapasztalható. Bár bebizonyosodott, hogy a műsorok nagyobb közönséghez juttatják el a főzést, illetve annak esztétikai élményét, az ilyen tartalmakat fogyasztók mégsem ismerik nagyobb arányban a fine dining fogalmát, ellentétben azokkal, akik már legalább egyszer testközelből megtapasztalták azt.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | TDK dolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | fine dining, főzőműsor, gasztronómia, televíziós műsor, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Már. 23. 15:27 |
Utolsó módosítás: | 2023. Már. 23. 15:27 |
Actions (login required)
Tétel nézet |