A vendégösszetétel és a "plate waste" összefüggésének vizsgálata egy budapesti szálloda büféreggelijének példáján

Nemes Petra (2022) A vendégösszetétel és a "plate waste" összefüggésének vizsgálata egy budapesti szálloda büféreggelijének példáján. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Nemes_Petra_KVIK_TDK.pdf] PDF
Nemes_Petra_KVIK_TDK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Nemes_Petra_KVIK_rezümé .pdf] PDF
Nemes_Petra_KVIK_rezümé .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (98kB)
[thumbnail of 221111_Nemes_Petra_bírálat.pdf] PDF
221111_Nemes_Petra_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (185kB)
[thumbnail of Nemes_Petra_KVIK_KRF.pdf] PDF
Nemes_Petra_KVIK_KRF.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (462kB)

Absztrakt (kivonat)

Egy gazdag büféasztalos reggelit megpillantva, a vendég jellemzően háttérbe szorítja a tudatosságot és a bőségtől vezérelve több ételt szed ki, mint amennyit el tud fogyasztani, így az a tányéron marad. Ennek a veszteségnek – más néven „plate waste-nek” – a környezetre gyakorolt negatív hatása rendkívül jelentős. A szállodák a vendégeket okolják a „plate waste” keletkezéséért. A kutatás célja, hogy feltárja, valójában ki a felelős ezért a hulladékért, valamint, hogy felfedezhető-e összefüggés a „plate waste” és a vendégösszetétel között. Az eredmény elérése több kutatási módszer alkalmazását igényelte. Egy négycsillagos szálloda büféreggeliztetése során keletkező „plate waste” mennyiségének mérésére került sor miközben a vendégekre hatással lévő figyelemfelkeltő jelzések kerültek kihelyezésre. Emellett interjú készült az étterem séfjével, valamint kérdőív segítségével a vendégek véleményét kutattuk. A „plate waste” méréséről, összetételéről, okozójáról és értékéről hazánkban kevés információ áll rendelkezésre. A kutatás egyedisége abban rejlik, hogy rendkívül gyakorlatorientált, eredményei hasznosak a szakma számára, és további kutatások kiindulópontjaként szolgálhat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: élelmiszer-pazarlás, fenntartható fogyasztás, plate waste, reggeli, szállodaipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:26
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet