Szaúd-Arábia fejlődése, geopolitikai jelentőssége a 2022-es energiaválságig bezárólag

Botos Balázs (2022) Szaúd-Arábia fejlődése, geopolitikai jelentőssége a 2022-es energiaválságig bezárólag. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK_Szaúd-Arábia_Botos-Balázs.pdf] PDF
TDK_Szaúd-Arábia_Botos-Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Botos_Balázs_KKK.pdf] PDF
Botos_Balázs_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (288kB)
[thumbnail of Botos Balázs 2022 biralat.pdf] PDF
Botos Balázs 2022 biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (85kB)
[thumbnail of TDK_Botos Balazs.pdf] PDF
TDK_Botos Balazs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (388kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája személyes kötöttségű, hiszen 2022 júniusában lehetőségem nyílt ellátogatni a Szaúd-Arábiai Királyságba. Az ott látottaknak köszönhetően született meg az ötlet, hogy mélyebben szeretnék foglalkozni a térséggel. Hogyan is lett Szaúd-Arábia világszintű olajnagyhatalom Mekkora hatása lehet az olajárfolyamra Miként vált az Arab-félsziget legnagyobb kiterjedésű országa a régió vallási és kereskedelmi központjává Kutatásomban vizsgáltam a Közel-Kelet legnagyobb kiterjedésű országának fejlődését annak megalakulásától napjainkig – kitérve főként társadalmi és geopolitikai tényezőkre. Minek köszönhető a robbanásszerű fejlődés Különös hangsúlyt fektettem a Saudi Vision 2030-nevű, 2016-ban bevezetett fejlesztéscsomagra, valamint a Királyság 2022-es energiaválságon belüli szerepére. Mélyebben elemeztem a Saudi Aramco állami olajvállalat létrejöttét, működését és tevékenységét; ugyanakkor kitértem a Királyság OPEC-ben (Organization of the Petroleum Importing Countries) elfoglalt szerepére is. A szaúdi-amerikai barátság napjainkban halványulni látszik, a téma eddig nem látott nemzetközi figyelemnek örvend napjainkban, a dolgozat írása közben is szinte naponta jelentek meg a néha meghökkentő hírek. A tény, hogy Szaúd-Arábia fontolóra vette az amerikai dollár kereskedelembeli helyettesítését a kínai jüannal, számos kérdést hagy maga után. Milyen hatással lehet ez az egypólusú világmodellre Folytatódik-e az Oroszország és Szaúd-Arábia közti olajár verseny, miközben az egyik fél háborúban áll Az ország fejlődése lassulna, vagy gyorsulna, ha meglépné mindezt Hogyan lett döntő szerepe Szaúd-Arábiának a dollár stabilitásában Fő forrásaim Gulyás László 2016-os doktori értekezése, a Worldbank adatbázisa, személyes tapasztalatok és mélyinterjúk, beszélgetések voltak hozzám közel álló, főleg muzulmán származású emberekkel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi tanulmányok

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil Sáringer János
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: Aramco, fejlődéstörténet, gazdaságfejlesztés, geopolitika, interjú, kőolaj, Közel-Kelet, OPEC, Szaúd-Arábia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:26
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet