Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban

Bartyik Réka (2022) Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Bartyik_Réka_KKK.pdf] PDF
Bartyik_Réka_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (859kB)
[thumbnail of Bartyik_Réka_KKK.pdf] PDF
Bartyik_Réka_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (95kB)
[thumbnail of Bírálat Bartyik Réka.pdf] PDF
Bírálat Bartyik Réka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (573kB)
[thumbnail of Bartyik Réka.pdf] PDF
Bartyik Réka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (116kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom középpontjában a fenntarthatóság vizsgálata áll a kézműves sajtokat előállító gazdaságok kapcsán. Napjainkban az élet számos területén megjelenik és befolyásoló erővel bír a fenntarthatóság, ami érezhető gazdasági, társadalmi és környezeti területeken is. Dolgozatom célja feltárni hazánkban a fenntartható élelmiszerfogyasztás körülményeit, felmérni a fenntartható vállalkozások irányába történő törekvéseket és megismerni a kézműves sajtokat előállító gazdaságok mindennapi működését. A primer kutatás alapjaként a Porter-féle öttényezős- és gyémántmodellek szolgálnak, felmérve a kézműves sajt-termelők piaci helyzetét. Kvalitatív kutatást végeztem, ami egyéni interjúk segítségével történt, ahol hat kézműves termelőt kérdeztem többnyire telefonos megkérdezéssel. Az eredményeket tekintve elmondható, hogy hasznosnak bizonyult a kutatás, hiszen kirajzolódni látszik a hazai kézműves sajtokat termelő gazdaságok helyzete és a fenntartható vállalkozások bővülési lehetőségei. Valamint tévhitekre is rávilágított, mint például az állat jóllét problémája, hiszen míg a szekunder kutatásból az derült ki, hogy a fogyasztók egy csoportja a nem megfelelő állattartási körülmények miatt vált növényi alapú tejtermékekre, addig a saját kutatási részből egyértelművé vált, hogy a kézműves sajttermelők esetén az állatállomány optimális életminőségének biztosítása az elsődleges. Ezen vállalkozások esetében a pénzügyi fenntarthatóság nem csak a vállalkozás működése szempontjából fontos, hanem a pénzügyi források megléte biztosíthatná ezen vállalkozások hozzájárulását az ökológiai fenntarthatósághoz is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mucha László
Belső
óraadó tanár; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: fenntartható fogyasztás, fenntartható vállalkozások, fenntarthatóság, helyi termelők, kézműves sajtok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:25
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet