A számviteli minőség és az ESG teljesítmény kapcsolatának empirikus vizsgálata amerikai tőzsdei vállalatok adatain keresztül

Baracsi Áron Lajos (2022) A számviteli minőség és az ESG teljesítmény kapcsolatának empirikus vizsgálata amerikai tőzsdei vállalatok adatain keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Baracsi_Áron_Lajos_PSZK.pdf] PDF
Baracsi_Áron_Lajos_PSZK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (802kB)
[thumbnail of Baracsi_Áron_Lajos_Rezume.pdf] PDF
Baracsi_Áron_Lajos_Rezume.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (104kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2022_bal_gyzs.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2022_bal_gyzs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (76kB)
[thumbnail of Baracsi_TDK_bírálat.pdf] PDF
Baracsi_TDK_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (102kB)

Absztrakt (kivonat)

A számviteli beszámolókból származó számviteli minőség vizsgálata és gazdasági szerepe vitathatatlanul előtérbe helyeződött az elmúlt évtizedek során. Ennek oka, hogy a számviteli adatok minősége meghatározza a gazdálkodóval szemben kialakítani kívánt kapcsolatot az érintett felek részéről. A környezeti fenntarthatóság, a szociális felelősségvállalás és a vállalati transzparencia is kiemelten fontossá vált az érintett felek kapcsolatot meghatározó szemléletmódjában, ezzel is igényt formálva a gazdálkodó adatközlési csatornájának megnyitására és értékelhetőségére ezen kérdésekben. A gazdálkodó környezeti, társadalmi, irányítási teljesítményét és a megjelenő kockázatait az ESG keretrendszer és pontszám/osztályozás mutatja be. A dolgozat a számviteli minőség és az ESG pontszám/teljesítmény közötti kapcsolatot vizsgálja a pénzügyi beszámolókból származó minőség jövedelemkezelési oldaláról és a fenntarthatósági, illetve nem pénzügyi jelentésekből származó ESG értékek szerint. A legitimitáselmélet alapján, illetve korábbi empirikus kutatások eredményéből feltételezhető, hogy számviteli minőség negatív kapcsolatot mutat az ESG teljesítménnyel, ezáltal az alábbi hipotézis állítható fel: az ESG teljesítmény pozitív kapcsolatban áll a jövedelemkezeléssel, azaz az ESG teljesítmény negatív kapcsolatot mutat a számviteli minőséggel a jövedelemkezelésen keresztül. A mintaválasztás során a NASDAQ részvénypiacán megjelenő 200 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalatából 57 az Egyesült Államokban működő került kiválasztásra az adatok relevanciájából adódóan. A kiválasztott vállalatok 2017-től 2021-ig terjedő számviteli adatai Dechow és társai módosított Jones modelljével kerültek empirikus tanulmányozásra, még az S&P Global ESG pontszámai által a fenntarthatósági teljesítmények. Ezen adatok kapcsolatának meghatározásához az IBM SPSS statisztikai szoftvere nyújtott segítséget. Az elemzés során kontrollváltozók is alkalmazásra kerültek (ROA, GROWTH, LIQ, SIZE, BIG4) ezzel is kiszűrve a számviteli minőséget befolyásoló egyéb tényezők torzító hatását. A korreláció és a lineáris regresszió vizsgálata során kapott eredmények a hipotézisnek megfelelően alakultak, azaz negatív kapcsolat adható meg az ESG teljesítmény és a számviteli beszámolók minősége között. Mindazonáltal nem figyelhető meg szignifikáns kapcsolat, így teljes bizonyossággal nem állítható, hogy a hipotézis teljesen igazolásra került volna a vizsgált időszak mintái alapján.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Denich Ervin
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: ESG, fenntarthatóság, jövedelemkezelés, számviteli beszámoló, számviteli minőség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 23. 15:25
Utolsó módosítás: 2023. Már. 23. 15:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet